Годишната инфлация през август е 3,5%, т.е. се движи около средната за последните няколко месеца, съобщи НСИ. Инфлацията с натрупване от началото на годината вече е 1,8%.

През осмия месец на годината цените на стоките и услугите у нас, се е повишила с едва с 0,1% спрямо предходния месец. С изключение на сезонните стоки, които традиционно поскъпват в разгара на летните отпуски, през август 2018 г. има чувствително поскъпване на автозастраховките с 20,5% на месечна база. Причината е докладът на КФН, който излезе още през юли, и констатира, че приходите на застрахователите не са достатъчни, за да покрият исковете за изплащане на обезщетения. По същото време излезе решение на Върховния административен съд, което увеличи кръга на лицата, които могат да претендират за обезщетение. Така застрахователите бяха принудени да увеличат премиите, които клиентите им плащат за застраховане на колите си.

През август поскъпват предимно сезонни плодове и зеленчуци и други стоки и услуги, които по традиция се потребяват повече: самолетни билети, транспортни услуги, горива, туристически услуги.

От хранителните стоки по-чувствително поскъпване са имали сладоледът, минералната вода и бирата. Облеклата и обувките поевтиняват.