Цените на жилищата в България са нараснали само с 8,2% през второто тримесечие в сравнение със същия период на 2017 г. С този резултат страната ни излиза от топ 10 на страните с най-силно поскъпващи жилища в света в класацията на консултантската компания Knight Frank. Тя вече е класирана на 12-о място, т.е. е паднала с цели пет места надолу в сравнение с резултатите от предното тримесечие.

До миналото тримесечие България бе на седмо място в класацията, обхващаща 57 държави. Десетката се допълваше от Словения, Унгария, Ирландия, Турция, Мексико, Сингапур и Холандия.

В същото време Централна и Източна Европа се превръща в регион на силен растеж на цените, като в Латвия, Словения и Унгария цените на жилищата са се ускорили с между 12 и 14% на годишна основа до юни. Регионът като цяло регистрира ръст на цените от 8% спрямо 5,1% за останалата част от Европа за второто тримесечие на годишна база. Силното представяне на ЦИЕ се обяснява със засилването на икономиките на страните, повишаването на заетостта и по-голямата наличност на нисколихвени ипотечни кредити.