Туризмът се превръща във все по-важен отрасъл за Черноморския регион, единодушни са страните от ПАЧИС. Делегациите на държавите от региона се събраха в София за 51-то заседание на Комитета по културни, образователни и социални въпроси на инициативата днес.

В центъра на дискусията е туризмът и държавите от региона на Черно море.

Като много важна за настоящето и бъдещето вижда темата председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в обръщението си към форума, чийто домакин е. Тя подчерта колко необходимо е отрасълът да се развива в страните от Черноморието с укорени темпове. Той се превръща в отрасъл, който е сред най-важните генератори на приходи, посочи Караянчева. И добави, че фактът, че туризмът има отношение към културното наследство, го превръща във важно средство за представяне на ценности и популяризиране на европейския модел. Той е един от най големите активи на разширения Черноморски регион, привлича много туристи от цял свят и, за да има повече туристи, са необходими съвместни усилия по приемане и прилагане на дейности, добави председателят на НС.

Ръководителят на българската делегация в ПАЧИС Петър Кънев информира,че туризмът дава над 12 на сто от БВП у нас като в същото време е важен и за целия регион. Той смята за добра и работеща идеята за създаване на Министерство на туризма у нас.

Любен Кънчев, зам.-министър на туризма, подчерта възможностите на Черно море да бъде мост, да засили сътрудничеството между Европа и Азия. Той е един от секторите с ключово значение за страните от Черноморския регион, генератор на икономическия растеж, пазар за над 300 млн. потребители, над 100 млн. души са посетили държавите от региона през 2016 г,отбеляза Кънчев. Той е категоричен, че България има капацитет да бъде целогодишна туристическа дестинация с около 40-те хиляди исторически паметници, регистрирани на територията на страната, над 9800 религиозни храма, минерални извори, летни и зимни курорти като Банско, Боровец, Пампорово. Затова министерството непрекъснато работи върху иновациите в туристическия сектор за подобряване достъпа до информация, посочи зам.-министърът.

Генералният секретар на ПАЧИС Асаф Гаджиев подчерта изключително големия принос на българската делегация в инициативата. Темата за туризма е много важна, преди два дни имаше среща в Сочи и там се появи предложение за круиз между черноморските градове, отбеляза също той.