Посочените от митниците кранчета служели за контрол при дестилацията, от тях не се източвал алкохол

“През дългогодишната история на дружеството никога не е имало митнически или данъчни нарушения. През годините екипът на “Черноморско злато” АД е оказвал пълно съдействие на контролните органи при извършваните регулярни проверки. За последните три години дружеството е внесло над 25 млн. лева акциз и над 10 млн. лева ДДС”.

Това се казва в становище на завода в Поморие по повод проверката на Агенция “Митници” в периода от 1 до 3 октомври.

От “Черноморско злато” посочват, че в разпространен брифинг от Агенция “Митници” никъде не се споменават “незаконни кранове”, както било отразено от някои медии. Считаме, че употребата на този израз води към неверни внушения за незаконна дейност, казват от предприятието.

“Тъй като става въпрос за специфичен технологичен процес на производството, искаме да внесем повече яснота по темата. Дестилационната колона е съоръжение, което служи за производство на дестилат от грозде, а не за съхранение на готова продукция. Колоните се ползват между 2 и 3 месеца в годината в зависимост от изкупвателната кампания на грозде. Тоест течността в тези съоръжения не е краен продукт, готов за консумация, а дестилат с алкохолно съдържание между 55 и 75%”, твърдят от предприятието.

И допълват: Всяка дестилационна колона фабрично съдържа барета с пробно кранче съгласно технологичните изисквания за работа. Както ясно е написано в официално писмо от производителя на нашите съоръжения: “Крановете на баретките на дестилационните инсталации, произведени и продадени на “Черноморско злато” АД, са фабрично монтирани съгласно технологичните изисквания за работа на колоната, от “Бенковски Ко, София”.

Функцията на баретата и контролните кранчета е за извършване на контрол при дестилационния процес, като се отчитат алкохолният градус, температурата и вкусово-ароматните качества на произведения продукт. Технологичният процес на изваряване се настройвал точно от тези показатели. При продължително отворен кран дестилационната инсталация не може да функционира, тъй като уредът за отчитане на алкохол (спиртомер) пада на дъното на баретата и се чупи, тоест течност не може да бъде източвана в големи количества.

Максималното време, без да се излага спиртомерът на риск, е около 10-15 секунди. Отбелязваме, че въпросните барети, чиято неразделна част са пробните кранове, присъстват на официалните технологични схеми от производителите, допълват от “Черноморско злато”.

Относно пластмасовите 5-литрови туби, които бяха коментирани в медийното пространство, от дружеството повтарят, че в тях е открита промивна вода с остатъчен алкохол от измиване на съоръжение с аромат на анетол. Жълтеникавата течност е водно-алкохолна смес с лек аромат на ракия и е от промиване на инсталации. Заявяваме, че въпросните туби никога не са били скрити, а са съхранявани именно в данъчния склад, казват от “Черноморско злато”.

Технологична схема на колоните
Технологична схема на колоните
Схема, подадена от производителите
Схема, подадена от производителите