Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ", и е важен международен финансов център. В същото време, градът притежава добре развити професионални услуги в съответствие с международните стандарти и може да играе важна роля във финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на инициативата „Един пояс, един път", съобщава bulgarian.cri.cn.

Главният директор на хонконгския отдел за финансово управление Чън Дълин заяви, че в момента инвестициите в изграждането на инфраструктурите в страните от обхвата на „Един пояс, един път" притежават огромен потенциал. Ключовият въпрос е как да се насочат капиталите в областта на инфраструктурата в тези страни или как да се превърнат инфраструктурите в инвестиционни проекти.

Участващите на форума експерти смятат, че Хонконг притежава напредничави и усъвършенствани финансови инфраструктури и капиталови пазари, международни професионални групи в сферите на инвестициите, законите, счетоводството, инженерството и управлението, както и е най-големият бизнес център за офшорната китайска валута. Затова със стимулирането на инициативата „Един пояс един път", Хонконг може да развие специалните си предимства в областта на инфраструктурните инвестиции.