По данни на Министерство на търговията, през първите три тримесечия на 2018 г. се наблюдава ръст на китайските инвестиции в чужбина. Техният обем е бил 82 милиарда долара, което представлява увеличение с 5.1% спрямо същия период на миналата година, предаде bulgarian.cri.cn.

От тях, инвестициите в страните в обхвата на „Един пояс, един път" са нараснали с 12.3%.

Продължават и придобиванията на чужди компании от китайски. Съветникът по търговските въпроси към Отдела за инвестиции в чужбина и икономическо сътрудничество в Министерството на търговията Хан Юн съобщи, че от януари до септември китайски компании са приключили 265 сделки за придобивания в 49 страни, сред които Сингапур, Франция и Германия. Основните сфери, към които китайският бизнес е проявявал интерес са преработвателната промишленост, транспорта, логистиката и минната индустрия, а реалният обем на сделките е бил за 43,3 милиарда долара.

Коментирайки публикувания наскоро от правителството проект за изграждане на експериментална зона за свободна търговия в Хайнан, Хан Юн заяви, че тази политика ще съдейства за засилване на търговските и икономически връзки на Китай с чужбина. „До септември китайски компании са създали 113 зони за търговско-икономическо сътрудничество в чужбина, а общите инвестиции в тях са 36,6 милиарда долара. Броят на компаниите в тези зони достигна 663, брутната им продукция е на стойност 112 милиарда долара, те са платили 3,8 милиарда долара данъци в страните, където работят", каза още Хан Юн.