Една от три бензиностанции ни лъже с количеството на горивото, което сипваме в колите си, масово отклонението в грамажа на горивото се прави в по-малките бензиностанции, каза Иво Атанасов – зам-директорът на Държавна агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в рубриката „Чети етикета“ в сутрешния блок на БТВ.

Той още каза, че от 46 проверени обекта, всеки трети има проблем с измервателните средства или от 187 средства 32 са в нарушение, което довежда до това вместо 20 л. на бензиностанциите да наливат 18 л.

Г-н Атанасов обясни, че при проверки на горивото от ДАМТН, от началото на годината, са посетени 870 обекта и са направени 1 140 проби, от които 650 на дизел, 505 на бензин и 4 на други горива. На базата на което изтегленият бензин от пазара за периода януари – септември 2018 г. е близо 1 млн. литра, след което е бил върнат обратно към продажба, защото е отчетена техническа грешка при взетите проби. Изтегленият дизел за същия период е 130 620 л., най-честата причина за това е смесване с друг тип гориво при транспортирането му.

„Ако горивото замръзва, това означава, че в него има вода, а при измерванията дори и с просто око се виждат капиките от нея, коментира инспектор от ДАМТН. При подобни установени нарушения от агенцията издаваме актове, но колко от тях се плащат, не може да се каже“, допълни г-н Атанасов.

Според неофициално допитване за качеството на горивата, 95% от анкетираните смятат, че горивото е некачествено и едва 5% го намират за добро. „Резултатите от анктетата са такива, защото клиентите не виждат по същество продукта. Всяка бензиностанция има свой собствен контрол. Няма как да се случи качеството да е извън нормите на допустимото“, коментира Светослав Бенчев, член на Българската петролна газова ацоциация (БПГА).

Той още допълни, че малките бензиностаннци са по-склонни да манипулират в количестовото и качествотото гориво и не всички от тях са членове на БПГА, докато при по-големите вериги няма полза от това да се манипулира и да се създава лош имидж за името на цялата компания.

Чуствително повишение в цените на горивата г-н Бенчев обясни с покачването на цената за суровия петрол с 15%.