HAVAL е SUV марката на световния производител на леки и лекотоварни автомобили – Great Wall Motors Company. Компанията e първият частен китайски производител с над 30 години опит в автомобилното производството. В отговор на световната тенденция и повишено търсене и предлагане на SUV автомобили, от Great Wall Motors Company решават да отделят своята SUV гама под нова марка - HAVAL. По този начин компанията дава заявка, че ще се фокусира върху производството на SUV автомобили, следвайки своите най-важни корпоративни ценности – Focus, Dedication, Specialization (Фокус, Отдаденост, Специализация).
През годините марката HAVAL успява да се наложи първоначално на китайския, а след това и на пазарите в Австралия, Южна Африка и редица други световни пазари. Признанието не закъснява. В началото на 2018г. независимата консултантска и оценителска компания Brand Finance нарежда марката HAVAL на престижното 16-то място в класацията „Топ 100 на най-скъпите и влиятелни марки в света“. С над 4 милиона продадени автомобили в световен мащаб, само за 2017 година, HAVAL влиза и в топ 10 на най-продаваните SUV модели, което е поредното доказателство за качествата на марката и продуктите.


HAVAL се предлага на над 20 международни пазара, сред които са Австралия, Южна Африка, Чили, Перу, Еквадор, Русия, ОАЕ и т.н. Успехите на компанията на експортните пазари и бързото набиране на популярност на бранда се дължат както на постоянните инвестиции в развойна дейност, така и на отделеното по-голямо внимание и прецизната изработка на всички детайли в автомобила, употребата на висококачествени материали, приоретизирането на сигурността и безопасността. През ноември 2017 г. моделът HAVAL H2, който се предлага и на българския пазар, получава 5 звезди на австралийските тестове за сигурност – ANCAP (Australian New Car Assessment Program).
В България марката се предлага от оторизирания представител на Great Wall Motors Company Limited – Българска автомобилна индустрия ЕАД. Към момента в страната ни се предлагат два модела SUV от гамата – компактният HAVAL Н2 и пълноразмерният HAVAL Н6, чиято официална премиера беше по време на специализираната изложба Auto City 2018.


HAVAL H2 e по-малкият и компактен модел, който вдъхновява с неподправения си дизайн, изчистени линии и силна индивидуалност. Н2 съчетава най-новото от света на технологиите, предлагайки интегрирани високотехнологични системи за сигурност и безопасност.
Моделът е оборудван с 6 въздушни възглавници, мултимедийна система с 8-инчов сензорен екран, камера за заден ход и камера за наблюдение на зоната около предно дясно колело, бордови компютър с 3,5-инчов цветен TFT екран с управление от волана, TPMS, круиз контрол система, двузонов климатроник и много други системи, които улесняват водача и правят пътуването по-приятно.


HAVAL H2 е оборудван с ново поколение бензинов 4-цилиндров двигател с турбокомпресор с междинен охладител, който се грижи за динамиката на автомобила. Работният обем на двигателя е 1497 куб. см и осигурява мощност от 143 к.с. Задвижването на компактния SUV е поверено на интелигентната система Nextrac, разработена от американския гигант BorgWarner. Благодарение на нея превключването между 4х2 и 4х4 режим на шофиране е по-добро и плавно.


Haval H2 е идеалният SUV за модерния и динамичен човек, който държи на детайлите. Всеки потребител има свободата да персонализира своя Н2 и да изрази себе си, като избере своята неповторима комбинация от двуцветно купе и изискан цветен интериор.
Моделът се предлага както във вариант с ръчна, така и с автоматична 6-степенна скоростна кутия. Цените за компактния SUV Haval H2 започват от 34 990 лв. с ДДС.
През септември беше обявен стартът на продажбите и на по-големия представител от гамата – Haval H6. Футуристичният дизайн, хармоничните линии и агресивният външен вид придават на автомобила неповторимо излъчване и го правят изключително атрактивен. Системите за сигурност, както и тези, улесняващи водача при шофиране, максималният комфорт, надеждността на автомобила са сред характеристиките, които определят избора на потребителите.

При Haval Н6 те са в изобилие още от базово ниво.
Haval H6 е оборудван с 12.3-инчов инструментален панел, мултифункционален отопляем кожен волан, 360°-ова камера за по-лесно и интуитивно паркиране, 9-инчов LCD сензорен дисплей, аудио система с 8 високоговорителя, електрически отопляеми и регулируеми предни седалки, LED фарове с функция „изпрати ме до вкъщи“, панорамен покрив с електрически управляем люк и много други. За активната и пасивната безопасност на шофьора и пасажерите се грижат редица смарт асистенти като ESP, ABS, EBD, BA, асистентите за спускане и потегляне по наклон, активен асистент за смяна на лентата на движение, система за следене на мъртвата зона около автомобила, RMI системата, която предотвратява преобръщане, CTA системата, която алармира за местоположението на другите автомобили при предприемане на маневра на заден ход и, разбира се, пълен комплект въздушни възглавници.
Моделът се предлага с два двигателя: 1.5-литров GDIT бензинов двигател, с мощност 163 к.с. и 2.0-литров бензинов двигател, с мощност 190 к.с. И при двете налични модификации скоростната кутия е 7–степенна автоматична с двоен съединител. Базовият вариант на модела може да бъде закупен на цена от 42 990 лв. с ДДС. и възможност за данъчен кредит.
Официални представителства на марката има в градовете София, Пловдив, Благоевград, Русе, Плевен, Монтана, Варна и Бургас.