Българската банка за развитие (ББР) подкрепи един от големите телекомуникационни оператори в България – “Виваком”, с инвестиционен заем от 25 млн. евро, съобщиха от финансовата институция в четвъртък.

Средствата са за подобряване на дигиталната среда и нуждата от по-модерна и устойчива мрежова инфраструктура на България. Заемът е за 5 години.

С парите ще бъде увеличен капацитетът на оптичната и мобилната мрежа, както и за осигуряване на високоскоростни широколентови услуги в по-малки населени места.

От ББР уточняват, че ще продължат усилията си за подкрепа на ключови инфраструктурни проекти в тази и други области. В този контекст банката подготвя в партньорство с “Виваком” корпоративна кампания за развитието на IT образователната инфраструктура в страната. Целта е достъпът до дигиталните технологии да достигне до уязвими социални групи.

Първа стъпка в тази посока е съвместната благотворителна кампания на ББР и “Виваком”, с която ще бъде предоставено компютърно оборудване и осигурен безплатен интернет за фондация “Свети Никола”. Дарението е предназначено за Центъра за настаняване от семеен тип в с. Гаврил Геново, където ще бъде оборудвана компютърна зала.