Служителите на метрото в Букурещ заплашват, че ще обявят обща стачка за най-малко 24 часа в периода 10-15 ноември, оставяйки без транспорт около 700 000 пътници в румънската столица, ако не им бъдат увеличени заплатите и не бъдат подобрени условията на труд, съобщава информационният сайт Зиаре.

Йон Радой, лидер на синдиката на служителите на компанията Метрорекс, заяви, че колективният трудов договор изтича на 27 октомври, а ръководството на компанията не е направила удовлетворяващо предложение за сключване на нов, предава БТА.

Синдикалистите искат увеличение на заплатите с 42 процента и подобряване на условията на труд, а работодателите казват, че не могат да повишат заплатите с повече от 8 процента.

Вчера поредният кръг преговори между синдикалистите и ръководството на Метрорекс завърши без резултат.

"Не стигнахме до консенсус. Ще имаме нова среща в понеделник в министерството на транспорта, за да продължим преговорите. Не мисля, че ще присъства министърът (Лучиан) Шова. Той не присъства на нито една от срещите", посочи Радой, цитиран от Аджерпрес.

Синдикалният лидер коментира, че служителите на Метрорекс работят също толкова, колкото служителите на метрото в Брюксел, а получават 7 пъти по-малки заплати.

"Направихме сравнение между метрото в Букурещ и това в столицата на Европа Брюксел. В нашето метро заплата е 2,46 евро на час, а в Брюксел е 15,5 евро. На практика при нас брутната заплата е 3300 леи (708 евро). В метрото в Брюксел заплатата е 7 пъти по-голяма", подчерта синдикалният лидер.

Радой обаче изтъква, че служителите в метрото са готови да започнат стачка не само заради заплатите, но и заради недостига на персонал, поради което се налага да работят допълнително.