В четвъртък ще има публично обсъждане на предложените промени в Кодекса за застраховане за лимити при обезщетенията за загинал при катастрофа. Това заяви депутатката от ГЕРБ и шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Изявлението й бе по повод думите на премиера Бойко Борисов, че като председателят на ГЕРБ е разпоредил депутатите от партията да не гласуват внесените промени, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Стоянова уточни, че на заседанието на бюджетната комисия, където ще се гледат текстовете, са поканени да присъстват всички заинтересовани страни, за да се чеят становищата им.

Таван от 20 000 лева обезщетение за близките на починал при катастрофа, предлага Стоянова с промени в Кодекса за застраховане. Сумата ще се изплаща на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител.

Братът и сестрата на починалия може да получат 15 000 лева, а 5000 лева обезщетение по изключение ще се дава на други лица, които са създали емоционални отношения с починалия. Стоянова иска сумите на обезщетенията да важат и за застрахователни събития, настъпили преди влизането в сила на измененията на Кодекса за застраховане.

Предложението за таван идва след решение на Върховния касационен съд, с което бе разширен кръгът на роднини с право на обезщетение. Заради това цената на задължителната “Гражданска отговорност” се вдигна с близо 40% през тази година.