За 3 месеца са заведени 318 иска за 100 млн. лв.

Дете, родено, след като дядо му починал в катастрофа, иска обезщетение. За този куриозен случай разказа изпълнителният директор на Гаранционния фонд Стефан Стоилков пред бюджетната комисия. Тя бе домакин на обсъждане за въвеждането на таван на обезщетенията при загуба на близък в катастрофа.

49 иска са предявени към Гаранционния фонд след тълкувателното решение на ВКС, което разшири кръга от лица с право на обезщетение. По тях 101 лица претендират за обезщетения в размер между 100 000 и 200 хиляди лева.

Преди седмица шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе между първо и второ четене на застрахователния кодекс предложението за въвеждане на таван на обезщетенията.

Според текстовете децата, съпрузите, както и лица, живели на семейни начала с жертвата, може да получат обезщетение до 20 000 лв., за брат или сестра - 15 хил. лв., а 5000 лв. - за лице, което е създало емоционални отношения с починалия. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов разпореди парламентарната група на ГЕРБ да не ги гласува, преди да са минали през обществено обсъждане.

“Предложенията, които съм внесла, не са написани от мен, а от работна група, но аз ще кажа няколко аргумента по тях” - така Стоянова откри заседанието.

Тя обясни, че българските премиите по “Гражданска отговорност” са сред най-ниските в ЕС.

Полиците у нас

са 97 евро

при средно 227

евро за ЕС

Стоянова допълни, че през 2017 г. при катастрофи са починали 96 души на 1 милион при средно за ЕС 40 на милион. Обезщетенията, които се изплащат за неимуществени вреди у нас, били по-високи от средното за ЕС. От думите на Стоянова стана ясно, че вариантите след решението на ВКС са два - да се сложи таван на обезщетенията или да се увеличи премията за “Гражданска отговорност”.

“Увеличаване на премиите изглежда неизбежно”, посочи зам.-шефът на Комисията за финансов надзор Владимир Савов и допълни, че се очаква в сектора за автомобилно застраховане да възникне дисбаланс, ако не се вземе решение.

Светла Несторова от Асоциацията на българските застрахователи посочи, че за 3 месеца има заведени 318 дела от 828 наследници. Исковете за обезщетение са за малко под 100 млн. лв.

Омбудсманът Мая Манолова поиска

текстовете да

бъдат оттеглени

и да започне дискусия за тях, както и да се направи сравнение с практиките в ЕС. Дебати имаше и за възможността България да бъде подведена под наказателна отговорност, ако предложенията бъдат приети.

От асоциацията на пострадалите при катастрофи обясниха, че тълкувателното решение е само за изключителни случаи и не трябва да се преиначават последиците от него. Те дадоха пример, че по-високо обезщетение би имало, когато емоционалната връзка е много по-голяма от обичайната. Ако внуче е отгледано от баба си, само тогава ще се очаква то да получи обезщетение.

Няколко адвокати посочиха, че предложенията на Стоянова са неправомерни. Елица Буенова, която представлява близки на жертви в катастофи, обясни, че при по-дълги дела те няма да могат дори да покрият разходите по делото.

По време на дискусията участваха и родители, загубили деца в пътни инциденти. Те казаха, че е обидно техните страдания да бъдат оценявани.