Австрия е на второ място по размер на инвестиции в България, над 400 са австрийските фирми, които са представени на българския пазар, като повече от сто са австрийските предприятия с производствени мощности в България, съобщи във Велико Търново посланикът на Австрия Андреа Вике, предаде БТА.

Тя отбеляза, че във Велико Търново е една от най-важните австрийски инвестиции и тя е в сферата на дървопреработването.

Посланикът и областният управител проф. Любомира Попова откриха "Ден на Австрия" в сградата на областната администрация.

Една от темите беше представяне на възможностите за обучение в Австрия и информация за българските общности в страната.

Посланикът посочи, че във Виена живеят около 15 хиляди българи, а българските студенти, които се обучават в различни висши учебни заведения в Австрия са между пет и шест хиляди. Австрия е по размери сходна с България, което кара младите хора да се чувстват добре. Студентите от България, като граждани от ЕС плащат същите семестриални такси като австрийските студенти, уточни тя.

Възпитаниците на гимназията по туризъм в града представиха пред посланика избрани специалитети от австрийската кухня, а Андреа Вике припомни, че преди 40 години българските градинари във Виена са продавали най-добрата продукция, която е била предпочитана и от семейството на посланика.