Завърши строителството на морския участък от газопровода "Турски поток", по който всяка година ще се доставят 31,5 милиарда куб. м. руски природен газ в Турция и Европа. В тържествената церемония по този случай участваха президентът Ердоган и руският лидер Путин.

Основите на газопровода, който има символично значение за двете страни, бяха положени преди четири години. Също така "Турски поток" бе първото споразумение между Русия и Турция, подписано след "самолетната криза", и стана символ на нормализирането на отношенията между двете страни.

Всичко започна от там, че проектът "Южен поток" по политически причини бе спрян и Русия започна да търси нови маршрути. През декември 2014 г. президентът на Русия Путин след разговори с Тайип Ердоган в Турция неочаквано обяви новия проект. Путин, който обяви, че се отказва от "Южен поток", анонсира на света алтернативния газопровод за Европа.

СЛЕД САМОЛЕТНАТА КРИЗА

САЩ и ЕС възразиха срещу този проект. Когато САЩ го окачествиха като изцяло "политически", европейските страни също се дистанцираха от него. С подкрепата на Турция обаче Русия стартира проекта.

Докато двете страни опитваха да разрешат някои затруднения като влиянието на изборите в Турция върху проекта и противопоставянето на Русия на исканията на турците за намаляване на цената на природния газ, в руско-турските отношения се разрази голяма криза. След "самолетната криза" от 24 ноември 2015 г. (турски изтребители свалиха руския бомбардировач Су-24 в района на турско-сирийската граница - бел. ред.) проектът "Турски поток", както и много други проекти между двете страни, бе преустановен. В този период на дневен ред бе търсенето на алтернативни източници на природен газ и в качеството на алтернатива започна да се обсъжда вариантът за доставки на газ от Азербайджан.

СИМВОЛ НА ПОМИРЕНИЕ

Кризата, възникнала в отношенията между двете страни, бързо бе разрешена. Когато Путин посети Турция и се срещна с президента Ердоган първата тема в дневния ред стана "Турски поток".

След кризата двамата лидери, участвали в церемонията за подписване на споразумението за "Турски поток", обещаха да "наваксат пропуснатото" по този гигантски енергиен проект.

След повторното руско-турско сближаване реализацията на "Турски поток" се ускори. Бързо бяха издадени всички необходими разрешения за строителството на тръбопровода през територията на Турция и с гигантски кораб, преминал през пролива Босфор, започна полагането на тръбите, по които ще се доставя газ от Русия.

През април т. г. в рамките на проекта завърши строителството на дълбоководния участък от първата линия, а през август бяха изградени 80 процента от газопровода. За няколко месеца бе реализирана морската част от проекта и така "Турски поток" бе подготвен за церемонията, състояла се вчера.

КОРАБЪТ, ПОЛАГАЩ ТРЪБИТЕ, Е ОСЕМ ПЪТИ ПО-ТЕЖЪК ОТ ТИТАНИК

Тръбите, по които ще потече газ, са произведени в Германия, Япония и Русия. Тръбите са били съхранявани в пристанищата Варна и Бургас, както и в Самсун и Трабзон в Турция.

От тези пристанища всеки ден на кораба, полагащ тръбите, са били товарени по 400 тръби. Средно за ден са били полагани по 5 километра тръби. Корабът дори е поставил световен рекорд, полагайки 6,3 километра тръби за денонощие.

На 23 юни 2017 г. започнаха строителните работи в дълбоки води. На 4 ноември 2017 г. "Турски поток" навлезе в изключителната икономическа зона на Турция. На 30 април 2018 г. приключи строителството на първата линия на тръбопровода, а на 26 юни 2018 г. продължи строителството на втората линия. С приключването на строителството на втората линия приключи изграждането на целия морски участък.

"Турски поток" е единственият досега тръбопровод с диаметър на тръбите 81 сантиметра, положени на дълбочина до 2200 метра. За реализирането на проекта са били използвани 158 хиляди тръби, всяка с дължина по 12 метра и с тегло девет тона. Корабът "Пиониринг спирит", полагащ тръбите, е осем пъти по-тежък от знаменития Титаник. Площта на палубата на кораба се равнява на шест футболни игрища.

НАЙ-НОВИ ТЕХНОЛОГИИ НА ДЪЛБОЧИНА ДВА КИЛОМЕТРА

"Турски поток" стана първият тръбопровод с диаметър на тръбите 81 сантиметра на дълбочина над 2 километра. Там където тръбопроводът излиза на суша, т.е. в Къйъкьой, ще бъде построен терминал, в който природният газ, доставян по тръбите от морския участък, след проверка на температурата и налягането, ще се транспортира в тръбите на сухопътния участък.

Турската компания БОТАШ ще изгради първия наземен участък от тръбопровода, който след приемния терминал ще се свърже с разпределителната мрежа на Турция в Люлебургаз.

САЩ СА ПРОТИВ ТРЪБОПРОВОДА

Междувременно САЩ, които не искат Русия благодарение на този проект да получи политическо влияние в Европа, директно се обявяват против проекта. Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери заяви: "САЩ са против изграждането на 'Турски поток' и 'Северен поток 2' и причините затова са очевидни. Гражданите на Украйна и на Европа не трябва да стават заложници на доставките на енергийни ресурси от един източник".

Макар Русия да води преговори с европейските страни относно втората линия на тръбопровода, засега няма яснота относно участието на европейските страни в проекта. Приоритетна цел на Русия е да включи в проекта страни от Източна Европа и да получи подкрепата на Централна Европа.

"ТАКИВА ПРОЕКТИ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ В ОСНОВА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО"

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, който нарече "Турски поток" един от най-важните и стратегически проекти между двете страни, отбеляза следното: "Такива проекти ще се превърнат в основа на нашето сътрудничество в икономическата сфера за много години напред. С реализирането на проекта 'Турски поток' Турция ще се превърне в газов мост в Югоизточна Европа".

ПОЛОВИНАТА ОТ ГАЗА Е ЗА ТУРЦИЯ, А ДРУГАТА ПОЛОВИНА - ЗА ЕВРОПА

"Турски поток", по който ще започнат доставки на природен газ за Турция в края на следващата година, директно ще свърже гигантските запаси на Русия с газоразпределителната мрежа на Турция.

Морският участък от 'Турски поток', който започва от района на град Анапа на руското крайбрежие, преминава през Черно море и излиза на турския бряг близо до град Къйъкьой в Тракия.

ПЪРВИЯТ ПОЛУЧАТЕЛ Е ТУРЦИЯ

Докато в рамките на западния маршрут, по който в момента се транспортира природен газ от Русия за Турция, турската страна се явява краен получател на газ след редица транзитни страни, с реализацията на "Турски поток" тя ще стане първи получател на руски природен газ. По "Турски поток" ще се доставя общо 31,5 милиарда куб. м. природен газ годишно, като половината от този обем ще се използва в Турция, а другата половина - ще се транспортира в Европа.

По този начин проектът ще способства за засилването на стратегическото значение на Турция. Благодарение на "Турски поток" Турция, която изпълнява функцията на мост между Изтока и Запада, ще се превърне в ключова точка за Южна и Югоизточна Европа. 31,5 милиарда куб. м. природен газ ще покрият годишната необходимост от газ за 15 милиона жилища.

/БТА/