Голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени от тръбата на "Турски поток", не се случи, напротив ние ставаме една от сериозните транзитиращи страни, коментира пред журналисти заместник-председателят на ПГ "Обединени патриоти" и член на парламентарната комисия по енергетика Искрен Веселинов относно публикацията в руския в. "Комерсант", че втората тръба на "Турски поток" ще мине през България, Унгария, Сърбия и Словакия.

Дори погледнато като икономическо изражение вероятно транзитните такси ще са по-големи отколкото от "Южен поток", който беше провален, предположи той. "В това отношение новината е много добра и това, което трябва да направим, е максимално да облекчим "Булгартрансгаз" в техните инвестиционни намерения, така че да отговорят на сроковете, които се поставят", коментира Веселинов.

Освен подписването вече на самите споразумение, следва изграждането на трасето, договорите за доставка и търговете за свободния резерв, посочи той.

Веселинов обясни, че тези търгове за капацитета на тръбите всъщност предхождат изграждането. Така че може би още следващите месеци ще имаме такива търгове, прогнозира той.