Един от най-модерните българо-румънски обучителни центрове за сомелиери, винени гидове и екскурзоводи правят във Велико Търново по съвместен проект на стойност 495 хиляди евро. Средствата са по Програмата за трансгранично сътрудничесто. Водещ партньор е сдружение Национална винарска асоциация, гр. Сухиндол, а партньор е Румънската асоциация за трансфер на технологии и иновации, гр. Крайова.

Центърът е разположен на Самоводската чаршия и ще приеме 225 човека, разпределени в 8 групи. След приключването на проекта центърът ще продължи да функционира, обявиха на брифинг кметът на Сухиндол Пламен Чернев, Станимир Стоянов - председател на Националната винарска асоциация, Диана Неделчу и Дан Вързару от Румънската асоциация. В него допълнителни знания и умения ще развиват младежи от двете страни на Дунав, за да могат да отговорят на увеличаващата се нужда от кадри за винарските изби, магазини за вино, хотели, ресторанти и туристически комплекси. В обучителния център ще има зали за обучение и дегустации, оборудвани според световните стандарти в областта.

Българо-румънски фразеологичен речник за сомелиери пък ще бъде разработен и издаден в рамките на проекта.Той ще съдържа информация и специфични термини, които се използват от сомелиерите за промотирането и презентирането на вината.

След приключване на проекта сомелиерският център във Велико Търново ще предоставя модули за обучение на винопроизводители, професионални училища, туристи и всички други, които искат да придобият допълнителни знания и умения.