Писмо с искане да бъде прекратена концесията на кариера за добив на скални материали от находище “Белащица” връчиха на посланика на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен председателят на ПК “Екогласност” Емил Георгиев и жители на 9 населени места.

Според тях концесионерът на находището “Холсим кариерни материали Пловдив” АД - българският клон на швейцарската компания “Холсим”, вреди на екологията в околността и здравето на хората. Те настояват мястото повече да не се отдава.

Протестиращите бяха изслушани от служител на посолството, който им обеща среща с посланика до края на годината.

"Жителите от района са недоволни, защото в резултат на дейностите на концесионера природата е придобила вид на лунен пейзаж. Има доказателства и за респираторни заболявания на хората, има напукване на къщите в Белащица, поражения върху флората и фауната. Освен това в района се движат много тежки коли, които изнасят материал. При лошо време на пътя се получава слуз, което е причина за катастрофи. Има и доклад на БАН, че в района се развиват и свлачища", заяви председателят на ПК "Екогласност" Емил Георгиев. Той и жителите на района са поканили посланика да отиде и да види на място ситуацията.

Швейцария е известна в България с прекрасната си природа, нека и нашата българска природа да остане чиста и привлекателна, нека швейцарските компании да не бъдат свързвани с разрушителни действия на наша родна земя, обръщат се към дипломата жителите от региона.

"Екогласност" и местните хора вече са организирали три протеста. Ако сега не се вземат мерки, те смятат да организират протест и пред Министерсвото на енергетиката и Министерския съвет, но държат той да не се обвързва с останалите стачки в страната.

Според Емил Георгиев концесионерът иска нов договор и още 50 дка площ за дейността си, в резултат на което Министерството на околната среда и водите е разпоредило да се направи доклад за въздействието на околната среда. Убеден съм, че ако Министерството на енергетиката разпореди да има концесия, ще има обществено обсъждане и хората няма да го допуснат", категоричен е Георгиев.

Той обясни, че са изпратили доклади и до ДАНС, защото са застрашени водоизточниците на с. Марково, а водата е от национално значение. "Ако ДАНС се произнесе, че наистина са застрашени, тогава сегашната концесия моментално ще се прекрати", заяви Емил Георгиев.

Емил Георгиев връчва писмо до посланика на Швейцария Мюриел Берсе Коен
Емил Георгиев връчва писмо до посланика на Швейцария Мюриел Берсе Коен