До 5 г. столични квартали като “Бояна”, “Драгалевци”, “Симеоново” и град Банкя ще имат ВиК мрежа.

Столичната община е готова с проекти за 800 млн. лв. за изграждане на канализация. Над половин милиард от тях ще дойдат по Оперативна програма “Околна среда”, а останалите - от ПУДООС и концесионера “Софийска вода”.

Готов е разширен списък с обекти, от които ще бъдат избрани приоритетни квартали и населени места, за които ще кандидатстваме за финансиране по ОПОС. Те трябва да са ясни до края на годината и да бъдат разгледани от СОС.

Предвиждаме модернизация на пречиствателните станции за питейна вода “Бистрица” и “Панчарево”, както и увеличаване на капацитета за третиране на утайките от станцията за отпадъчни води “Кубратово”, каза зам.-кметът по строителство и инвестиции Ирина Савина.

Тя представи Регионалното прединвестиционно проучване за изграждане на ВиК мрежа пред инженерната комисия към СОС. В разширения списък са 28 квартала, 17 села и 3 града в 13 столични района.

Сега 100% от питейната вода на столицата се пречиства, а 76% от общината има канализационна мрежа, но в нея не влизат някои от най-скъпите квартали.

С реализацията на проектите 90% от столицата ще има ВиК мрежа, пресмятат експерти. За цялостното ѝ изграждане са нужни над 2 млрд. лв. Над 200 км ВиК мрежа е построена от 2009 г. до момента, подчерта Савина.