Затвор от 1 до 6 години и глоба от 20 до 100 хил. лв. очакват лицата, които произвеждат нелегално алкохол, алкохолни напитки и тютюневи изделия. Това решиха депутатите с приемане на промените в Наказателния кодекс на второ четене, като така окончателно криминализираха производството на акцизни стоки без разрешение. Досега наказание имаше само за държане или продажба на такива стоки, но не и за производството им.

Парламентът гласува и затвор до 3 години за всеки, който изготвя, държи или укрива предмети, материали и технически съоръжения, предназначени за изграждане на съоръжения за производство на акцизни стоки.

Промените бяха инициирани от главния прокурор Сотир Цацаров. През септември той предупреди за законодателни пропуски, които пречат на разследвания срещу нелегалното производство на акцизни стоки. Впоследствие Цацаров проведе разговори с финансовия министър Владислав Горанов, вътрешния Младен Маринов, правосъдния Цецка Цачева, шефа на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов и депутата Емил Димитров. След това ГЕРБ и “Обединени патриоти” изготвиха текстовете.

През Наказателния кодекс се изменя и Законът за тютюна, тютюневите и свързани с тях изделия. Въвежда се регистрационен и лицензионен режим на търговията и рециклирането на машини за производство на цигари. Повод за това станаха акцията във “Винпром Карнобат” и арестът на Миню Стайков. Промените в Наказателния кодекс ще влязат в сила след публикуването им в “Държавен вестник”.