Берлин планира да намали до 10 процента прага, при който може да се прави проверка във връзка с националната сигурност при покупки на дялове в германски компании от фирми извън ЕС, пише днес в. "Ханделсблат", цитиран от Ройтерс.

Решението бе предшествано от години на нарастващо безпокойство от рисковете, на които е изложена германската икономика, когато богати китайски инвеститори купуват дялове в стратегически важни компании, като получават достъп до ценни научно-технически знания, предава БТА.

Придобиването на германския производител на роботи Кука (Kuka) от китайския инвеститор Мидеа (Midea) през 2016 година изплаши Германия, както и изненадващата покупка тази година на дял от 9,7 процента в Даймлер (Daimler) от китайския автомобилостроител Джийли (Geely).

Министрите са се съгласили прагът за началото на разследване на проверката на компании в областти, свързани с националната сигурност, да бъде по-нисък спрямо сегашните 25 процента, пише "Ханделсблат", като се позовава на проектозакон, до който е имал достъп.

В интервю за Ройтерс в петък германският министър на икономиката Петер Алтмайер каза, че предстоят промени в правилата.