От 1 февруари българката поема президентския пост

Шефът на Световната банка Джим Йон Ким си тръгва от поста заради сериозни разногласия с американския президент Доналд Тръмп. Това твърдят няколко независими източника, запознати с актуалната ситуация във финансовата институция.

За оттеглянето на Ким бе съобщено в понеделник, а постът му, засега временно, се поема от Кристалина Георгиева, която е главен изпълнителен директор на банката. Ким е информирал служителите на Световната банка в имейл, че напуска на 1 февруари - 3 години преди да изтече мандатът му, за да се присъедини към частна компания, фокусирана в инфраструктурни инвестиции в развиващите се страни.

По негласно споразумение между световните сили

шефът на МВФ

се излъчва от

Европа, а този

на Световната

банка е

номинация

на САЩ

Поради това Джим Йон Ким - лекар по образование, бе избран през 2012 г. начело на банката. ДЖИМ ЙОН КИМ

ДЖИМ ЙОН КИМ

Номинацията му дойде от тогавашния американски президент Барак Обама. “Време е експерт по въпросите на помощта за развитие да оглави най-голямата организация в тази сфера. За тази задача няма по-квалифициран от доктор Джим Ким”, каза тогава Обама. Самият Ким заяви, че цял живот се е опитвал да разрешава социални проблеми по света.

Въпреки че не се е стигало до публични сблъсъци, оказа се, че разногласията му с Тръмп са значителни.

Темата за бежанците е едно от големите разминавания помежду им. Според лансираната от Ким политика всички световни сили трябва да обединят усилия, за да им се помогне.

“Трябва да започнем да инвестираме в ново бъдеще на Близкия изток и Северна Африка. Не можем да продължим да правим това, което правихме досега”, заявява Ким и подчертава, че 15 милиона души в Близкия изток са били принудени да напуснат домовете си.

Световната банка и Ислямската банка за развитие дори обмисляха възможността да предлагат заеми на страни, изпаднали в кризи, предизвикани от масовото бягство на хора от Сирия.

Политиката на Тръмп относно бежанците е противоположна и той е настоявал Световната банка да използва финансиране, за да остават те в страните си, а не да емигрират. ДОНАЛД ТРЪМП

ДОНАЛД ТРЪМП

Ким и настоящият президент на САЩ имат голямо разминаване във вижданията и по още един съществен въпрос - климатичните промени и използването на зелена енергия.

През миналата година Световната банка обяви, че ще предостави 200 милиарда долара за държави, които се нуждаят от помощ да се адаптират към ефектите на глобалното затопляне и да намалят парниковите си емисии. Средствата ще бъдат на разположение в периода 2021-2025 година и са два пъти повече от отпуснатите за първия 5-годишен период след подписването на Парижкото споразумение за климата.

Тогава Ким отбеляза, че най-бедните и най-уязвими хора са изложени на най-голям риск от глобалното затопляне, и призова и други финансови институции да им помагат.

В същото време Тръмп реши да изтегли САЩ от Парижкото споразумение и открито подкрепя инвестиции в производството на енергия чрез въглища.

От неразбирателството между двамата печеливша може да е България заради големите шансове Кристалина Георгиева да стане за постоянно шеф на Световната банка. От 1 февруари тя ще поеме поста на президент до избора на нов.

Георгиева има

17-годишна

кариера в

Световната

банка

и стана главен изпълнителен директор по покана на Ким. Преди това тя бе еврокомисар и зам.-председател на ЕК с ресори бюджет и човешки ресурси. На нейно място като комисар от България, но с нов ресор бе предложена и одобрена Мария Габриел.

Източници от банката твърдят, че Георгиева е изключително подходяща да остане президент на Световната банка и да довърши мандата на Ким до 2022 г., защото осигурява приемственост и няма да има вакуум в работата на финансовата институция.

Ако пък се стигне до избор на нов шеф сега, то Георгиева със сигурност щяла да запази поста си на главен изпълнителен директор и нямала намерение да се връща в България, за да участва в евроизборите, каквито слухове има.

Според правилата на Световната банка президентът се избира в прозрачен процес. Процедурата минава през номиниране на кандидат, а Управителният съвет изготвя списък от максимум трима кандидати и публикува имената им. Следва събеседване, а обсъждането как са се представили отнема не повече от три седмици.

И въпреки споразумението начело на Световната банка да застава американец, при избора на Ким имаше кандидати от Нигерия и Колумбия. Сега също не е изключено някоя от останалите 189 държави членки да издигне алтернативна кандидатура.