Протестът в Брюксел е прецедент, той беше с ясно послание за защита на правата на превозвачите. Пакетът е редица законодателни предложения. Моето посещение в Брюксел не беше с цел да участвам на протеста. Аз щях да отида при тях без значение дали ще ми дадат българския флаг, или ще ме замерят с домати. Това каза транспортният министър Росен Желязков в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Показахме добра политическа култура с евродепутатите, всички бяхме обединени от каузата. Няма да опаковам с някакъв титул резултата от протеста в Брюксел. За 2 години този пакет не събира консенсус в рамките на ЕС. Не е конкурентна тази икономика, която изхвърля по-слабите. Държавите, които сме против тези правила, са 30 процента от населението, 10 държави са против. Успяхме да убедим държави, които не са ни поддръжници, че този пакет не трябва да се приема, коментира транспортният министър.

Когато 2 от 3-те доклада не бяха приети, настъпи объркване. Ние сме в малцинство, ако пози пакет не бъде приет, това е голям шамар за големите икономики. Нашата цел е да се работи по изградените правила, каза още Росен Желязков.

Нашето желание, че щом 2 години нещо не може да се приеме, то да не бъде приемано и сега насилствено. Не искам да търся библейски аналогии с Давид и Голиат. Вярвам, че хората в европейските институции си дават сметка, че подобни решения насаждат евроскептицизъм, допълни той.