За първи път американския космически кораб Дракон на компанията "Спейс екс" ще се завърне през нощта на Земята, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на НАСА.

Според плановете на НАСА товарният кораб ще се разкачи от Международната космическа станция на 13 януари в 15 ч. източно американско време (22 ч. българско време). Приводняването на кораба е предвидено за 00,10 ч. източно американско време на 14 януари (07,10 ч. българско време). Апаратът ще се спусне с помощта на парашути край южното крайбрежие на щата Калифорния, предава БТА.

Дракон, разработен от "Спейс екс", беше изстрелян към МКС на 5 декември миналата година. Три дни след това той се скачи със станцията, за която достави над 2,5 тона полезен товар, в това число и материали за провеждането на серия научни експерименти, вкл. прибори за изучаване на явления в атмосферата на земята.

Това е 16-ата мисия на Дракон до МКС.

Същевременно стана ясно, че компанията "Спейс екс" ще съкрати 10 процента от персонала си, предадоха световните агенции. Сега в компанията работят около 6000 души.

"За да продължим да предоставяме на нашите клиенти нужните услуги и да успеем да развиваме нашите междупланетни апарати, както и интернет мрежата, компанията "Спейс екс" ще съкрати персонал", се казва в съобщение на компанията. В него се изразява съжаление, че тя ще трябва да се раздели с талантливи и работливи членове на екипа си. В изявлението се изразява признателност на всички онези, които са участвали в мисията на "Спейс екс".

Компанията е основана от милиардера Илон Мъск. Тя предвижда изпращането в космоса на около 12 000 телекомуникационни сателита в идното десетилетие с цел развитието на евтини интернет връзки.

Компанията осигурява доставките на МКС за сметка на НАСА. Тя разработва и нова голяма ракета носител, наречена Старшип. Един ден тя ще отведе хора в орбита около Луната, а може дори и до Марс, според плановете на Мъск. Днес компанията използва ракета носитела Фалкон 9.

Проектите, с които е ангажирана "Спейс екс", са скъпи. Десет милиарда струва разработването на кораб, който може да откара хората до Марс. Други 10 милиарда са инвестирани в проекта с съзвездието от сателити за доставка на широколентов интернет на достъпни цени, отбелязва Асошиейтед прес.

Друга компания на Мъск - производителят на електромобили Тесла, през миналия юни обяви, че съкращава с 9 процента персонала си, припомня Ройтерс.