Намаляват вариантите на премиера Тереза Мей за "план Б" в случай че утре Камарата на общините отхвърли договореното от нея споразумение за Брекзит, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Депутатите трескаво гадаят какъв алтернативен план ще предложи британският премиер предвид очертаващото се тежко поражение за нея. Досега възможностите винаги са варирали от Брекзит без сделка до втори референдум, който може да доведе до оставане на Обединеното кралство в Европейския съюз.

Мей се надява разликата, с която ще загуби вота, да е от порядъка на стотина гласа, което би й дало шанс да се върне в Брюксел, за да търси по-добри условия за раздялата и после да подложи ревизирано споразумение на гласуване в Камарата. Консервативни депутати обаче прогнозират, че сделката ще бъде отхвърлена с огромно мнозинство. "Тя ще загуби с над 200 (депутатски гласа)", казва бивш министър от Консервативната партия, цитиран от "Файненшъл таймс". Очаква се на гласуването утре "Даунинг стрийт" 10 да претърпи поражение с "безпрецедентно мнозинство", пише и "Дейли телеграф".

Министри от кабинета на Мей, сред които Амбър Ръд, Грег Кларк и Дейвид Гок (на бизнеса, на труда и на правосъдието) призовават премиера да реагира, като "изпробва апетита" на Камарата чрез поредица гласувания за възможните варианти за напускането на съюза. Нейни приближени твърдят, че тя "инстинктивно не харесва" тази идея, но не я изключва, отбелязва "Файненшъл таймс".

Деловият всекидневник изброява наличните сега варианти за Брекзит и окачествява излизането от ЕС без сделка като най-малко предпочитано. Тази опция има подкрепата на 80-100 депутати консерватори, настроени евроскептично. Някои от тях казват, че при евентуален "твърд Брекзит" Лондон може да сключи с Брюксел споразумение по модела на споразумението СЕТА между Канада и ЕС.

В другия край на спектъра, продължава изданието, са привържениците на втори референдум, който те се надяват ще има обратен резултат на първия през 2016 г. Те твърдят, че ако "план А" на Мей бъде отхвърлен в Камарата на общините, на референдума повече гласоподаватели ще променят мнението си и ще прегърнат идеята за оставане в ЕС като начин за преодоляване на противопоставянето в Камарата.

Вариантът "Норвегия плюс" се възприема от някои депутати като най-вероятната почва за компромис. Този "мек Брекзит" ще означава, че Великобритания ще остане в митническия съюз с ЕС или в неговия единен пазар, или и в двата. Министри като Ръд и Майкъл Гоув (на околната среда и прехраната) са привърженици на този подход. Норвегия е член на единния пазар, но не на митническия съюз, припомня "Файненшъл таймс".

Противници на модела "Норвегия плюс" казват, че той почти обезсмисля Брекзита, защото Лондон ще се подчинява на правилата на Брюксел, ще внася в бюджета на ЕС, ще следва общата търговска политика и ще има слаб потенциал да ограничава свободното движение на хора. Според "Файненшъл таймс" тук има и един друг голям проблем - всичко това се отнася до бъдещите търговски отношения между двете страни, а депутатите преди това ще трябва да одобрят настоящото споразумение за Брекзит, включително и спорния план междуирландската граница да остане отворена.

"Дейли телеграф" съобщава", че привържениците на оставането в ЕС обединяват сили, за да предизвикат насрочване на втори референдум. Според вестника се очаква те да публикуват проектозакон за втори референдум, като се надяват той да има различен резултат от първия.

Група депутати от различни партии, сред които Доминик Грийв (бивш главен прокурор консерватор), настояват Тереза Мей да даде на парламента повече провомощия да реши как Великобритания да напусне ЕС. През уикенда се появиха съобщения за подготвян от неназован високопоставен член на Камарата на общините "преврат", чрез който да бъде обсебен дневния ред на парламента и така предложението на депутатите "от задните редове" да надделее над правителството.

Що се отнася до позицията на лейбъристите, "досега Великобритания рядко се е нуждаела толкова отчаяно от смелостта и целенасочеността на лидера на опозицията, както сега", констатира "Гардиън". Вестникът подчертава, че след по-малко от 11 седмици (освен ако членовете на парламента не се обединят около друг вариант) страната ще излезе "с гръм и трясък" от ЕС с катастрофални последици за ней и за нейното икономическо и глобално влияние. Но благодарение на небивалото разцепление в Консервативната партия лейбъристите имат възможност да предотвратят съсипването на живота на милиони техни избиратели.

Тереза Мей и лидерът на лейбъристите Джереми Корбин са вплетени в опасна игра на ръба на риска и колкото по-дълго продължава тя, толкова по-вероятен става резултатът с Брекзит, който разцепва страната и изостря неравенството и взаимната омраза между богатите и бедните в страната. Корбин има избор - или да осуети това, или да остане в историята като съучастник за достигането до тази трагедия. Настоящият подход на лейбъристите да искат чрез общи избори мандат да договорят по-добри условия за напускането на ЕС е е също толкова безотговорен, колкото и подходът на правителството, пише "Гардиън". Според него ръководството на Лейбъристката партия си въобразява, че ще е в състояние да издейства "съвсем същите облаги" от членството в ЕС, докато е извън съюза, и че ще може ограничава свободата на движение.

Лейбъристите трябва да се обявят за референдум веднага след като Тереза Мей загуби вота утре, заключава вестникът.