Определянето на максимални надценки ще ограничи конкуренцията между търговците на дребно. Това е заключението от анализ на КЗК по повод предложенията, внесени от “Обединени патриоти” в Закона за защита на потребителите в края на октомври.

Според тях министърът на икономиката по предложение на социалния министър ще може да определи максимални надценки за цените на основни храни за срок от 12 месеца. Идеята включваше определяне на кошница с основни продукти за оцеляването на най-бедните и извършване на ежемесечен анализ на цените им.

Според КЗК такава регулация би довела до дефицит на стоки или продажба на по-евтини, но некачествени. Тъй като в големите търговски вериги надценката ще е по-ниска, това може да доведе до фалит на по-малките. Изискването продуктите да са български също застрашава конкуренцията.

В посочено в анализа становище самото икономическо министерство също се обявява против ограниченията.

Социалното ведомство посочва, че предложените мерки не може да се приемат като социални, тъй като те ще обхванат всички потребители, а не само нуждаещите се.

Сдружението за модерна търговия също счита, че тези ограничения са неоправдани, тъй като ще доведат до негативни икономически последици.