ДПС предлага да няма обезпечения за бензиностанциите, бизнесът съгласен

“Правителството няма да прави компромис със закона за горивата. Той е важен за фискалната политика. Необходим е за държавата и ще го има. Чисто технологичен е въпросът кога ще влезе в сила - дали след 6 месеца или по-рано. Това ще реши парламентът”, съобщи икономическият министър Емил Караниколов в четвъртък след среща в Министерския съвет при премиера Бойко Борисов с представители на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Караниколов обясни, че е станало ясно още, че има изготвени компромисни текстове по закона заедно с Камарата на строителите в България и минно-геоложката камара и те са внесени в парламента.

“Те покриват част от исканията и на малките търговци на горива. Предстои ми да се срещна и с тях и да направим необходимите уточнения по закона. Хубаво е, че исканията на бизнеса започват да се уеднаквяват. Така е много по-лесно да изпълним желанията на всички”, заяви министърът.

С премиера и ресорните министри постигнахме консенсус, че влизането в сила на закона за горивата не бива да се забавя, съобщиха по-късно от БПГА.

Членовете на браншовата организация заявили, че не делят участниците на пазара на малки и големи, а на такива, които спазват закони, и други, които използват нелоялни практики.

Компаниите от асоциацията заявили желанието си да съдействат на държавата в борбата със сивата икономика и препотвърдили намерението си да инвестират, да плащат данъци и да създават работни места в България.

Борисов заявил категоричната си подкрепа за законовото регулиране на дейностите в сектора и се обявил за регистрацията на операторите, за да се изсветли търговията с горива. Според премиера в предложението за облекчаване на паричните гаранции за регистрация на бензиностанциите, внесено от депутати, има логика и около него може да се постигне консенсус.

Проверка на сайта на парламента показва, че предложения има от депутати от ДПС. Поправките гласят, че няма да се искат обезпечения от бензиностанции, превозвачи и при временно съхранение на горива. Петролните компании били съгласни с това.

Червеният депутат Стефан Бурджев е внесъл измененията, които изчистват спорните въпроси със зареждането с горива за миньори и строители.

По-късно в четвъртък от КРИБ и АИКБ обявиха, че подкрепят отлагането на закона, за да се изчистят спорните моменти. И припомнят, че по първоначалния вид на текстовете е имало възражения от минно-геоложката камара.