В правен капан се оказаха депутатите заради закона за горивата. Днес комисията за борба с контрабандата ще гледа на второ четене промените, с които законът да се отложи за 1 юли. Той обаче вече влезе в сила преди да е минало гласуването в комисията.

Това означава на практика депутатите да трябва да приемат отлагане на вече действащ закон, което е правен нонсенс, твърдят юристи, специалисти по конституционно право. Според тях няма правен ред, по който подобно гласуване за отлагане да е допустимо.

Може единствено да се приеме изменение, с което законът за горивата да бъде отменен. Това обаче ще е прецедент, защото до този момент в съвременната история на парламента не се е случвало приет и влязъл в сила закон да бъде отменен.

Има и друг казус - предлага се да се опростят санкциите, ако има вече хванати нарушители и да се върнат парите на търговците, които са направили разходи за изпълнение на изискванията на вече влезлия в сила закон. Второто обаче е невъзможно, а приемането на първото би означавало да се узакони контрабанда.