Председателката на руската централна банка Елвира Набиулина определи като "несъответстваща на действителността" информацията, че Венецуела държи златия си запас в Руската федерация, предаде ТАСС. Тя заяви това пред журналисти в кулоарите на среща на Асоциацията на банките на Русия в правителствения комплекс "Бор" в Одинцово край Москва.

"Тази информация не съответства на действителността", заяви шефката на "Банката на Русия" в отговор на журналистически въпрос, предаде БТА.

Необичайното пристигане на руски пътнически самолет в Каракас наводни със слухове социалните медии, след като Кремъл обеща да подкрепи своя съюзник, президента Николас Мадуро, срещу подкрепяните от американците усилия за отстраняването му от власт, предаде Ройтерс.

Венецуелските социални медии вчера гъмжаха от теории - че самолетът е докарал наемници, че ще ескортира Мадуро в изгнание, или че ще натовари злато. Нито една от версиите не се базираше на твърди доказателства, отбелязва агенцията.

На 29 януари в официалния акаунт в Туитър на венецуелското Национално събрание се появи информация от името на депутата Хосе Гера, позоваваща се на анонимни източници от Централната банка на Венецуела, според които от Москва е пристигнал самолет, който ще изнесе 20 тона злато, прлипомня ТАСС. Вчера прессекретарят на президента Дмитрий Песков отхвърли твърденията.

"Няма такава информация", заяви той в отговор на въпрос на ТАСС, като допълни, че "сега трябва да се отнасяме много внимателно към разни фалшиви новини". Русия е готова да готова да съдейства за уреждането на ситуацията във Венецуела, без да се намесва във вътрешните работи на страната, и е категорично против намесата на каквито и да било трети страни, подчерта той.

По-рано "Новая газета" писа, че през януари руски товарен самолет е извършил два полета, изнасяйки от Русия венецуелското злато, което според информацията на руския вестник било транспортирано до Обединените арабски емирства, било обменяно срещу долари в кеш, които оттам били доставяни в Каракас, припомня РИА Новости. По данни на изданието към януари 2019 г. в ресорите на руската централна банка имало 30 тона злато на Венецуела - по-голямата част от златния запас, който страната държала в чужбина. /Габриела Големанска