Общинският съвет на община Добричка даде съгласие тя бъде партньор с община Генерал Тошево с проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.

Съгласно разпределението на потребители по общини от условията за кандидатстване на община Добричка са определени 74 потребители. За да се достигне до минималния брой 100 потребители за проектното предложение, е необходимо тя да привлече друга община за партньор. След проведени разговори е получено съгласие от община Генерал Тошево с 51 потребители. Така проектното предложение, което ще бъде подготвено и внесено, ще бъде за 125 потребители – каза кметът на община Добричка Тошко Петков. Целевите групи са хора с увреждания и техните семейства и хора над 65 години с ограничения или невъзможност за обслужване.

По проекта са допустими дейности за предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за нуждаещите се лица с увреждания и възрастни хора, обучение и супервизия на персонала за предоставянето на услугите, предоставяне на психологическа подкрепа и консултиране.

Допускат се и ремонти, обзавеждане и оборудване на подходящи помещения – до 50 000 лв, както и закупуване на транспортни средства при доказана необходимост Максималната стойност на предоставените интегрирани здравно-социални услуги за един потребител е 2016 лв, а срокът на действие на проекта не може да бъде по-малък от 12 месеца.