Еврокомисарят за регионалното развитие Корина Крецу одобри днес отпускането на над 517 милиона евро за проект за строежа на шестата линия на букурещкото метро, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА. 

Европейското съфинансиране е предназначено за строежа на шесткилометров участък от общо 14-километровата линия 6, която трябва да свърже централната гара в Букурещ с международното летище "Хенри Коанда". Проектът включва също изграждането на шест нови подземни метростанции и търговски комплекс, както и покупката на дванайсет метровлака, всеки с по шест вагона.

Работите по този участък от магистрала 6 на метрото се планира да започнат през втората половина на настоящата година.

"Жителите на столицата на Румъния ще стигат много по-бързо до северната част на Букурещ благодарение на една инвестиция от половин милиард евро от Кохезионния фонд. Този проект ще подобри по конкретен начин всекидневния живот на 1,8-те милиона жители на Букурещ, които ще се възползват от по-добри услуги на градския транспорт", заяви Корина Крецу.

Тя изрази надежда, че до 2023 г., когато е срокът за изпълнение на одобрения днес проект, румънските власти ще намерят решения за финализиране на линия 6 на метрото, така че да може да се извършва движение по целия маршрут от жп гарата до летището.