Плажните концесии спешно да се извадят от обхвата на Закона за концесиите и да се дават както преди по Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Това поиска Националният борд по туризъм в отворено писмо до парламента, премиера и туристическия министър.

От 1 януари 2019 г. концесионният закон вече обхваща и даването на плажните ивици, но все още липсва наредба, която да регулира детайлите. Причината е, че Върховният административен съд спря наредбата за мониторинга на концесиите. Делото ще се гледа по същество едва през юни 2019 г., т.е. далеч след като летният сезон е започнал.

“Това на практика блокира всякакви концесионни процедури и създава реална опасност от отлив на туристи”, смята най-голямата работодателска организация в туризма. Причината е, че големите туроператори планират дейността си месеци по-рано.

Идеята плажните концесии да се дават по променения Закон за концесиите бе на бившия вицепремиер Валери Симеонов.

Вчера министърът на туризма Николина Ангелкова коментира пред “24 часа”, че има още една причина плажните концесии да се извадят от обхвата на новия закон - европейската директива за концесиите предвижда правилата на директивата да важат само ако обектът на концесията е над 5 млн. евро, а българските плажове масово са под този праг, ако се смята годишният приход от тях.

“Първите концесионни договори за плажовете на повечето големи морски курорти изтичат именно сега и опасността точно тези плажни ивици да останат безстопанствени, е много голяма”, предупреди министър Ангелкова.