Американският президент Доналд Тръмп се срещна вчера със специалния пратеник на китайския председател Си Дзинпин и вицепремиер на Китай Лиу Хъ в Белия дом и заяви, че новият кръг консултации на високо равнище е постигнал голям напредък, но все още има много работа, която трябва да бъде свършена, затова двете страни са решили да удължат преговорите с два дни, съобщават от bulgarian.cri.cn.

Срокът на консултациите между Китай и САЩ по икономическите и търговски въпроси се удължава за първи път, което показва, че преговорите вече навлизат в „ускорен режим".

Този път двете страни проведоха плодотворни преговори в рамките на два дни и постигнаха положителен напредък по търговския баланс, селското стопанство, трансфера на технологии, защитата на интелектуалната собственост и финансовите услуги.

По думите на Си Дзинпин, сътрудничеството е най-добрият избор за двете страни, което бе доказано през последната година. Президентът на САЩ Доналд Тръмп също каза, че двете страни в крайна сметка ще постигнат смислено споразумение, което е от полза за двете страни и очаква да се срещне отново с китайския председател Си Дзинпин в близко бъдеще. Положителната нагласа на двамата държавни глави несъмнено влива нова енергия в усилията на преговарящите делегации от двете страни.