Българските продукти са предпочитани, показа отново тазгодишният конкурс "Изборът на потребителите". В него се състезаваха храни и напитки, представени от производители и търговци на изложбите "Фудтех", "Винария" и "Вкусове от Италия" в пловдивския панаир. Както през последните няколко години, така и сега в надпреварата надмощие взеха изделията, предлагани от наши фирми.

Те бяха оценени от най-взискателната публика – потребителите, които имаха възможност да дегустират стотици кулинарни изкушения в Града на виното и деликатесите. До финала достигнаха 25 продукта, презентирани от български изложители, и 13 от италиански.

В категория "Млечните продукти" фаворити са кисело мляко с каймак, кашкавал, краве масло и пекорино на наши фирми. Любимец на публиката стана и белият шоколад със син чипс на швейцарска марка, който направи своя дебют на българския пазар по време на "Фудтех 2019". Сред тахановите изделия най-вкусни се оказаха халва с карамел и лешникова мока.

Две необичайни предложения - биволски пастет и билков пастет са сред победителите в раздела "Консервирани продукти". Групата се допълва от едросмляна екстра лютеница, айвар, черешово сладко, сладко-кисел сос от годжи бери и дехидратирани плодове. Пекарна бе отличена за безглутеновия хляб.

Оспорвана бе конкуренцията сред месните продукти. Луканка, натурален вурст, горнооряховски суджук, суджук с праз и поркета спечелиха предпочитанията на взискателното жури.

То отличи и три български вина.

В италианската група финалисти са песто, твърдо сирене, зехтин, сицилиански сладкиш и халва нуга, зеленчукова смес, бадемово брашно, подправки, пюре от шамфъстък, мариновани маслини, кафе, ликьор, вино.

Голямото разнообразие и силната конкуренция в конкурса се дължат на факта, че във "Фудтех 2019" участваха двойно повече фирми, предлагащи храни, в сравнение с миналата година. Близо 50 винарски изби се представиха на "Винария". Над 30 изложители се включиха във "Вкусове от Италия". Градът на виното и деликатесите посрещаше дневно над 7500 посетители в периода 20-24 февруари, когато се проведоха изложенията.