При изгарянето не се отделят вредни вещества, казва Любомир Спасов, изпълнителен директор на “Топлофикация-Перник”

- “Топлофикация-Перник” има намерение да произвежда енергия от биомаса и РДФ. Какво ви накара да търсите алтернативи на основното гориво - въглищата, г-н Спасов?

- Непрекъснато се опитваме да оптимизираме разходите по производството на електрическа и топлинна енергия. Стремежът ни е продиктуван от оскъпяването на цената на въглищата и непрекъснатото покачване на борсовите цени на въглеродните емисии.

Друга важна причина е фактът, че политиката на Европейсия съюз е насочена към постепенно затваряне на въглищните централи на територията на съюза и предприемане на стъпки от всички членки за увеличаване на дела на зелените източници на енергия. За да работим в унисон с европейското законодателство, е необходимо да се фокусираме върху чувствително подобряване на екологията на “Топлофикация-Перник” АД.

Съвместното изгаряне на биомаса и РДФ в централите на въглища се превръща в една все по-популярна тенденция в страните от Европейския съюз. Използването на тази технология се разпространи след прилагането на новите изисквания по отношение на възобновяемата енергия, чиято цел е по-адекватно регулиране на задълженията на индустрията, свързани с възобновяемите източници.

- Какво всъщност е РДФ? Този термин не е разпространен в България и вероятно е нужна допълнителна информация.

- РДФ е съкращение от английски език и означава модифицирано твърдо гориво. Това всъщност са предварително сепарирани отпадъци. В това гориво се съдържат основно пластмаси и хартия.

Считаме, че ефективното оползотворяване на отпадъците, най-вече на пластмасите трябва да е заложено в националните стратегии на всички европейски държави, тъй като това е един огромен проблем, тъй като пластмасите се разграждат в околната среда в продължение на стотици години. Разлагането на пластмасовите опаковки и изделия е един от основните бичове на съвремието и е необходимо бързо да се предприемат мерки за ефективното последващо третиране на отпадъците.

Но да се върнем на обяснението за РДФ. Получава се чрез дробене и отнемане на водата от твърди битови отпадъци посредством специализирана технология за преобразуване.

- Каква точно биомаса планирате да изгаряте?

- Използваната биомаса при нас е главно слама, която се получава от изсушаване на разнообразни по вид агрокултури. Сламата притежава различни предимства като гориво, основните сред тях са, че има широко разпространение и лесна достъпност. Друг важен плюс на сламата е, че се смята за екологично чист източник на енергия и използването ѝ не предизвиква изпускане на никакви вредни емисии. Сламата е евтино гориво, особено ако сравняваме цената му с тази на на въглищата.

В по-малко количество внедряваме в производствената дейност остатъци от преработката на маслодайни култури и дървесни отпадъци – чипс и стърготини.

- Каква част от микса си ще замените с тези нови горива?

- Очакваме в най-кратки срокове да получим разрешение за изгаряне на биогориво и за приемане на инвестиционното ни намерение.

В него е заложено 25% от горивния микс да бъде съставен от биомаса и РДФ. 20% ще бъдат биомаса, а първоначално ще направим експеримент с внедряване в производствената дейност на до 5% РДФ.

Това е първоначалното ни намерение. Надяваме се внедряването на тези горива в дейността по производство на електрическа и топлоенергия да има успех и в бъдеще да успеем да увеличаваме количествата от тези горива в нашия енергиен микс. Това несъмнено би се отразило положително на финансовия резултат на дружеството и едновременно с това се очаква да доведе до значително подобряване на екологичните показатели.

- Споменахте, че една от главните причини за търсене на алтернативи на въглищата е подобряването на екологията на дружеството. Как ще се случи това?

- При изгарянето на биомаса не се отделят никакви вредни вещества, което е голям плюс. Предимството при изгарянето на РДФ е, че това се случва при изключително високи температури, а диоксините изгарят при температури по-ниски от работните в пещната камера на котлите, което автоматично означава, че в изпусканите димни газове, получени след изгарянето на РДФ, не се съдържат диоксини.

Добавянето на биомаса и РДФ в горивния микс води до намаляване на отделяните количества пепел при поддържане на същите товарови параметри на котлите, което означава и генериране на по-малко пепел.

Със сигурност внедряването на новите горива в производството на предприятието ще допринесе за чувствителното подобряване на екологичните показатели.

- Планирате ли технически изменения по основните съоръжения, за да е възможно внедряването на РДФ и биомаса?

- За момента не планираме допълнителни технически изменения по машините и съоръженията на предприятието. В процеса на експлоатация и трупане на повече опит в работата с добавените нови горива не е изключено да се наложи оптимизация на съоръженията за подаване на гориво към котлите, но засега не сме достигнали до този етап. Все още правим експериментални изгаряния на биомаса и РДФ и нагаждаме параметрите на нашите котли и инсталации за работа с новите горива.