Гуо Пинг - изпълнителният директор на “Хуавей”, ме увери, че те са поне с 12 месеца пред конкурентите си с 5G. Затова в пъзела на отношенията САЩ и Китай да търсим точния баланс на българския интерес, а в телекомуникациите сме достатъчно напред благодарение и на усилията на “Виваком”, казва собственикът на телекомуникационната компания

- Г-н Русев, за какво разговаряхте на частната бизнес закуска с г-н Гуо Пинг, изпълнителния директор на “Хуавей”?

- Искам да ви кажа, че организирането на подобна среща е голяма бизнес възможност за всеки, който е в нашата сфера. С Гуо Пинг обсъждахме накъде върви нашата индустрия, темпото на развитие на новото поколение мрежи, навлизането на 5G и, естествено наболялата напоследък тема за присъствието на иновативна компания, като “Хуавей” на пазара и разразилата се търговска война между водещите икономически сили САЩ и Китай. Тази тема засяга всички и неслучайно Ник Рийд, изпълнителният директор на “Водафон”, даде пресконференция, в която ясно предупреди, че дневният ред на Европа не е задължително да съвпада с дневния ред на САЩ по отношение на бъдещето на нашата индустрия.

Ще цитирам по памет, но той каза, че изключването на компания като “Хуавей” от уравнението може да забави значително навлизането на 5G технологията в Европа. В личен разговор Гуо Пинг ме увери, че неговата компания е поне с 12 месеца напред от основните си конкуренти по отношение на разработването на 5G. Затова не бива с лека ръка да загърбваме възможности, а да търсим точния баланс на интереса на нашата страна в общия пъзел. Защото България е достатъчно напред и може да звучи нескромно, но благодарение и на усилията на “Виваком”

страната ни е на

световно

равнище по

отношение на

качеството на

мрежите

и наличието на цялостни решения за бизнеса, базирани на новите технологии. Разбира се, ние работим и с много други партньори и не искам да фаворизираме никого от тях. Приех закуската с господин Пинг, защото вярвам, че партньорите трябва да се подкрепят и това личи най-вече в трудни ситуации.

- Казахте 5G, преди по-малко от година “Виваком” заяви, че още не е дошло времето на тази технология. Сега ситуацията променена ли е?

- Конгресът в Барселона е големият трендсетър в нашата индустрия и това, което тук е гореща тема днес, утре вече е масова практика. 5G е фокусът на конгреса, но предвижданията да навлезе масово у нас са за 2021. В момента се обсъжда готовността на 5G мрежите, първите поколения 5G смартфони и техните възможности.

Това, което заявихме преди година, че има нужда от облекчаване на режима за изграждане на мрежи и освобождаване на честоти за нови услуги, все още важи с пълна сила. Промяната, която виждаме, е в желанието на регулатора и на правителството да направят промени и да ускорят развитието на цифровата икономика.

- И какво в повече ще даде 5G реално на крайния клиент?

- Всички говорят за скорост и тя ще бъде факт, но всъщност 5G ще позволи развитието на нови продукти и услуги както за бизнеса, така и за крайните клиенти. От самоуправляващите се автомобили през отдалечената хирургия и умните градове до чисто нови измерения на гейминга, видеострийминга и добавъчната реалност.

5G е технология,

която открива

съвсем нови

хоризонти

пред въображението. А въображението е това, което движи прогреса – от изкуството до науката. За мен новите технологии са изключително вълнуващи, защото имат наистина много общо с изкуството, те са различна форма на визионерство. Да бъда част от дискусиите около развитието на телекомуникациите тук, в Барселона, е приключение за духа, сравнимо с това да отида на Арт Базел – най-иновативният форум за модерно изкуство. Там с други изразни средства артистите ни казват същото – не трябва да се страхуваме от бъдещето, а да го живеем по начина, по който ни харесва. Един от най-влиятелните куратори в света, швейцарецът Ханс Улрих Обрист, има един впечатляващ артпроект в Instagram – публикува бележки от различни артисти, писани на ръка, за да ни каже, че и в ерата на новите технологии личният почерк не просто има значение, той става още по-важен. Това е и мотото ми – да

търся баланс

между прогресa,

иновациите и

традициите

- Кои са другите основни тенденции в бизнеса, освен навлизането на 5G технологията?

- Сгъваемите телефони са новата революция в смартфоните. След като няколко години поред нямаше нищо наистина иновативно и вълнуващо, тази седмица и “Самсунг”, и “Хуавей” представиха поредното доказателство за необятните човешки възможности.

Другите важни трендове в Барселона са

персоналните

чипове с

биоинформация,

изкуственият интелект и самообучаващите се машини, които доминират щандовете на изложителите.

Намирам за ироничен факта, че революцията на свързаността всъщност разклаща хегемонията на телефона като устройство. Когато всичко може да се свързва с всичко и връзката да бъде контролирана от нещо толкова интуитивно като човешкия глас, мобилният телефон вече не е команден център, а една от многото възможности.

- Г-н Русев, вие лично доколко сте зависим от новите технологии в ежедневието си?

- Думата зависим никога не е била част от моя речник, аз съм много свободолюбив и се пазя от всякакви зависимости, били те и технологични. За мен смисълът на новите технологии е да осигуряват повече свобода, а не да създават зависимости и именно затова съм посветил голяма част от бизнеса си на тях – от стартъп проектите, в които участвам, до лидера на телекомуникационния пазар в България. За мен новите технологии са лична страст, защото на практика доказаха нещо, в което силно вярвам – че въображението е това, което движи света – от изкуството до науката. Днес сме свидетели как благодарение на новите технологии се създават всеки ден немислими довчера устройства и услуги. Това е толкова вълнуващо и изключително се радвам, че съм съвременник на толкова много открития.

Спас Русев на частна среща с Гуо Пинг - изпълнителен директор на “Хуавей”.
Спас Русев на частна среща с Гуо Пинг - изпълнителен директор на “Хуавей”.