Студенти от русенския Технически университет от специалност “Електроенергетика и електрообзавеждане” посетиха Центъра за управление на мрежата на “Електроразпределение север” - дъщерно дружество на “Енерго-Про”. Целта е да се запознаят в реални условия с управлението на електроразпределителната мрежа.

Регионалният старши диспечер Огнян Кочев представи основните моменти в диспечерската работа, обясни схемите на района и демонстрира използването на техническата апаратура.

Студентите проследиха работата с автоматизираната система за диспечерско управление в диспечерската зала и получиха отговори на много свои въпроси.

Диспечерските центрове на “ЕРП север” разполагат с модерно техническо оборудване, което позволява прецизно дистанционно управление на обектите от електроразпределителната мрежа. В тях се осъществява денонощен мониторинг и контрол на мрежата и се подпомагат дейностите на аварийните екипи.

“ЕРП север” и Техническият университет в Русе планират посещения на студенти и в други обекти от електроразпределителната мрежа в района.