Икономиката ни е поставена пред редица сериозни предизвикателства - и във вътрешен, и особено в глобален план. Тя трябва да се преструктурира и затова е дошло време за важни решения със стратегически хоризонт. Това заяви президентът Румен Радев, който участва в кръгла маса за българската икономика, съобщи БТА.

Да изкореним бедността и неравенствата, да настигнем държавите от Централна и Източна Европа, да постигнем високо качество и стандарт на живот - тези цели можем да постигнем само, ако изведем нашата икономика на една нова орбита, заяви държавният глава, подчертавайки непрекъснато нарастващото значение на науката и образованието.

"Много е важно с кого, как и кога се сравняваме. Дали с България отпреди 30,20 или 10 години, дали с постиженията на предишните управляващи, дали с държавите от Субсахарска Африка, с нашите съседи или Централна и Източна Европа. Дали ще сравняваме България на днешния ден с това, което ни очаква като мащабни промени и образ на икономиката в един глобален план", коментира президентът Радев.

Най-вероятно е да чуем министрите да говорят за висок ръст икономиката, за висок БВП - и те ще имат своите основания да го направят. Но в същото време стои другият тежък въпрос - защо този висок ръст не може да се усети от мнозинството граждани като доходи, качество и стандарт на живот, инфраструктура, качествено здравеопазване, образование, коментира Румен Радев.

Той постави и въпроса достатъчен ли е този темп на икономически растеж, като добави, че дистанцията между нас и страните от Централна и Източна Европа се увеличава.

Радев определи като добра новина нарастването на чуждестранните инвестиции с 10 процента тази година. Важно е и да обсъдим кои са факторите, които отблъскват чуждестранните инвестиции, добави президентът. Като актуален той определи въпроса дали не продължаваме да опитваме да привличаме така необходимите ни чуждестранни инвестиции с фактори, имали значение преди години - ниски данъци, ниско платена работна ръка.

Радев коментира също, че икономиката е все по-голям заложник на демографията. Изчерпана ли е тя откъм човешки ресурси и технологии, готови ли сме за големите предизвикателства на бъдещето, постави още въпроси президентът Румен Радев.

В днешния форум участват вицепремиерът Томислав Дончев и министри от кабинета, както и представители на националните работодателски организации, на институциите и икономически анализатори.