С 30 млн. лв. ще се финансират работодателите, за да привлекат и развият умения в работниците. Парите са част от проекта "Умения" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

"Програмата е насочена към всички български работодателите, за да ги подкрепим в техните усилия да посрещнат едно от най-големите предизвикателства на труда в момента - липсата на кадри", обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя отбеляза, че в момента има рекорден спад на безработицата, но голямото предизвикателство е липсата на подготвени кадри.

Крайният срок за подаване на документите е 3 май, като се надявам с този проект да подкрепим бизнеса за обучения на персонала, но да могат и да привлекат и много неактивни и безработни лица, каза Русинова.

 Освен ключови компетентности, като езикови и IТ умения, за първи път се дава възможност и за комбинация с т.нар. специфични умения. Ако фирмата е в сферата на високите технологии или машиностроенето, например, обикновено има специфична технология на самото производство. "Ние ще дадем възможност на компаниите да обучат своя персонал спрямо собствените си програми", обясни Русинова. Създадена е възможност и за партньорство между предприятията. По-големите ще могат да обучат персонала на по-малките, така че да бъде задоволен гладът за кадри в даден сектор или район.

По проекта е въведен нисък праг - 15 хил. лв., за да могат и малките предприятия да участват. Горният праг е почти 4 млн. лв.

 Ако работодателите задържат неактивен човек на работа над 6 месеца след приключване на програмата, министерството предоставя бонус - покриване на осигуровките за шест месеца.