Румънският премиер Виорика Дънчила заяви днес в Прага, че Чехия заема десето място в класацията на чуждестранните инвеститори в Румъния, като има над 1000 чешки фирми в Румъния, предаде Аджерпрес.

На съвместна пресконференция с чешкия си колега Андрей Бабиш тя заяви, че двамата са обсъдили необходимостта от разширяване на сътрудничеството в различни сектори, предаде БТА.

"Призовах за съществено засилване на диалога между Румъния и Чехия във всички аспекти. Искам да подчертая много добрия стадий на двустранните икономически и търговски отношения. В края на 2018 г. общият им обем е достигнал 4,67 милиарда евро, което представлява рекорд спрямо предишните години", посочи Дънчила.

Тя отбеляза, че в Румъния присъстват над 1000 чешки фирми и че страната е на десето място в класацията на чуждестранните инвеститори в Румъния, а Румъния се намира на 15-то място в класацията на търговските партньори на Чехия.

"Бих искала да окуража компаниите от Румъния да бъдат по-уверени във възможностите за достъп на румънските продукти до чешкия пазар", посочи още Дънчила, като спомена готовността на румънската страна за разширяване на сътрудничеството в области като дигитализацията, киберсигурността, енергийната сигурност и други.