Представители на трите електроразпределителни компании в страната пресметнаха, че ще им трябват нови 8000 служители, само за да проверяват електромерите срещу кражби, а сегашният персонал и на трите е около 5500 човека. Това заявиха от енергодружествата по време на обществено обсъждане в КЕВР на проекта за нови правила за изчисляване на крадения ток.

Причината за назначаването на толкова много нови хора е в изискването на проекта на КЕВР електромерите да се проверяват на всеки 3 месеца. Представители на енергодружествата пресметнаха, че ако проверката на един електромер трае един час ще им трябват около 8000 служители, които да се занимават само с това.

Другото им основно възражение срещу правилата е, че те изискват изчисляването на крадения ток спрямо консумацията само за 3 месеца назад във времето. Но и от трите дурежства изтъкнаха, че съвременните електромери имат памет и могат да проследят консумацията до няколко години назад, което позволява даването на по-дълъг срок за изчисляване.