Вяра Анкова, Николай Андреев и Силва Зурлва остават в борда

Адванс Медиа Груп" и MTG са официалните собственици на Нова Броудкастинг Груп.  100% от капитала на дружеството днес бяха прехвърлени на братята Кирил и Георги Домусчиеви. 

Вижте официалното съобщение на "Адванс Медиа Груп":

„Адванс Медиа Груп“ ЕАД финализира сделката с Modern Times Group (MTG) за „Нова Броудк Груп“ АД, след като преди това сделката бе одобрена от Комисията за защита на конкуренция Акциите, представляващи 100% от капитала на дружеството днес бяха прехвърлени на купува За изпълнителни директори на „Нова Броудкастинг Груп“ АД са назначени досегашните проку Вяра Анкова - професионалист с голям опит в телевизионното управление, и Николай Андреев - дългогодишен финансов директор. Силва Зурлева остава съветник на борда. 

„Нова Броудкастинг Груп“ АД притежава най-голямата и водеща медийна група в България. В портфолиото и влизат 7 телевизионни канала. Компанията е най-големият участник на онлайн в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България. В нея работ човека.

Георги Домусчиев, изпълнителен директор на „Адванс Медиа Груп“ ЕАД: „Нашето желание е д поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп“ на свободна и обективна мед високо качество на телевизионното и дигитално съдържание, лоялна към зрителите и коректн партньорите. Ще инвестираме в ускорена модернизация на телевизията, в човешкия капитал създаването на все повече български продукции. „Нова телевизия“ ще бъде българска телеви подкрепяща българските сериали, филми и развлекателни програми!!! За „Адванс Медиа Груп“ „Адванс Медиа Груп“ ЕАД е дъщерна компания на инвестиционния холдинг „Адванс Пропърти собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. „Адванс Пропъртис“ ООД притежава 117 компании в 23 държави от 10 различни индустрии.

В портфолиото на холдинга е мултинацион фармацевтична група „Хювефарма“, с дългогодишен опит и традиции в разработката, произво и продажбите на продукти за ветеринарната и хуманната медицина. Инвестиционното дружес притежава и българската корабна компания със 126-годишна история „Параходство Българск Флот“ АД, както и пристанищния оператор „БМФ Порт Бургас“ ЕАД.

Вижте официалното съобщение на MTG:

MTG приключи продажбата на своя дял от 95% в Нова Броудкастинг груп в България на Адванс Медия Груп. Общата стойност 100% от сделката е в размер на 185 млн. евро /приблизително 11,917 млн. шведски крони/.

MTG ще използва приходите за по нататъшно развитие на дигиталните глобални продукти на компанията чрез цялостни инвестиции и придобивания. NOVA e най-голямата търговска медийна компания на българския пазар и се състои от 7 телевизионни канала, както и от допълнителен дигитален бизнес, достигащи средно до 74% от българското население всеки месец. Приходите от продажби н Броудкастинг Груп са в размер на 1, 154 млн. шведски крони, а оперативната печалба /EBIT/ е достигнала 223 млн. шведски к през 2018 година.

NOVA осигурява работа на 650 души. Йорген Мадсен Линдеман, президент и Главен изпълнителен директор на MTG: „Удовлетворени сме, че завършихме продажб NOVA. Постъпленията ще бъдат използвани за ускоряване растежа ни в областта на електронните спортове и онлайн игри, включително чрез придобиване.“