Предизборен трик е повдигането на темата за цената на тока, въпреки че няма решение на КЕВР. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция, която дадоха съвместно с новоизбрания председател на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

Тя поясни, че цената на електроенергията се определя от КЕВР и каквито и предложения да са внесли производителите и електроразпределителните дружества, решението е на регулатора. Тя припомни, че председателят му Иван Иванов е заявил, че очакваното увеличение ще бъде в рамките на инфлацията. Председателят на енергийната комисия Валентин Николов пък уточни, че тя е в рамките на 3,2-3,6%.

Той предположи, че КЕВР ще бъде подложена на политически натиск и припомни, че регулаторът вече не е държавна комисия, а се избира от парламента. Както и че в него има подкомисия за контрол на дейността й. А промените в закона за енергетиката са били подкрепяни от депутатите в комисията. 

Петкова припомни, че през ноември 2013 г. е имало решение на ДКВЕР, с което служебно комисията е намалила цената на тока на двете американски централи с 20%, но пък е задължила НЕК да изкупува тока им по цени по договора с тях и само за няколко месеца  НЕК е генерирала дефицит повече от 300 млн. лв. Когато става дума за некомпетентно управление, нека на върнем назад и когато коментираме какво се случва днес, да бъдем реалисти.

А през 2014 г. са заварили енергетиката с дефицит от 800 млн. лв. и междуфирмена задлъжнялост от над 1 млрд. лв.  Тя акцентира, че е имало добро сътрудничество в енергийната комисия, за да се извади енергетиката от това състояние.  Когато фактите и доказателствата говорят, трябвало да се замълчи. 

По повод сделката за активите на ЧЕЗ в България, тя заяви, че това е извън правомощията на българската държава. Но тя е направила възможното да защити интересите си, като парламентът е променил закона и е дал правомощия на КЕВР да се произнесе по нея, както и че КЗК има правомощия. Тя повтори, че тази сделка е на чешката държава.