По време на предстоящия в края на май туристически форум в курорта Слънчев бряг ще промотираме търсенето на инвеститор, който да вложи пари в изграждането на конгресен център в района на курорта Слънчев бряг. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на шестата годишна среща на Националния борд по туризъм в хотел „Хилтън“.

Идеята е в курорта да има конгресно-културен център, който да позволи провеждането на различни видове събития и извън активния летен сезон. Това ще помогне огромната хотелска база в курорта да не стои ненатоварена преди май и след октомври, подчерта Ангелкова.

Предстои туристическото министерство да избере международен консултант, който ще има задачата да анализира и посочи начините, по които България може да увеличи туристите извън активните сезони – лято и зима, съобщи министър Ангелкова.

Според данните, които съобщи тя, приходите от международен туризъм за първите два месеца на 2019 г. са 425 млн. евро, което представлява около 4% в сравнение със същите месеци на 2018 г. Приходите за цялата 2018 г. са 8,4 млрд. лв. и са с 6% над тези от 2017 г.

В София се провеждат 60 фестивали, много от които са с международно участие. Столицата има потенциал да развива конгресния и културен туризъм, каза при откриването столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че за последните 10 години има почти двойно увеличение на чуждите туристи в столицата и този ръст е устойчив.

Ръководството на Националния борд по туризъм призова столичния кмет да издигне кандидатурата на София за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 г. в процедура, която вече е открита, съобщи изпълнителният директор на борда Полина Карастоянова.