Конюнктурата в България в момента е изключително благоприятна за инвестиране в хотели и в други обекти на туристическата инфраструктура включително и чрез кредитиране, обявиха банкери по време на шестата годишна среща на Националния борд по туризъм.

“Аз бих насърчил предприемачите да теглят заеми за хотели, защото лихвите по корпоративните кредити са ниски. Освен това от 10 години насам имаме устойчив ръст на туризма. Това нас банкерите ни кара да се чувстваме спокойни“, каза членът на управителния съвет на ПИБ и изпълнителен директор на банката Чавдар Златев.

Средният срок за изплащане на такъв заем е 15-20 години, каза Златев. В същото време икономическият цикъл е с продължителност между 7 и 11 години, т.е. за периода на изплащане на заема хотелиерът ще преживее поне два пъти по-голяма или по-малка криза, подчерта Златев. „Това само по себе си не е страшно, стига проектът да е добре пресметнат и фирмата да има резерви, чрез които да преживее кризисния период“, каза той.

Експозицията на ПИБ към хотели и други обекти на туристическата инфраструктура е около 280 млн. лв., каза още банкерът.

На същото мнение е и изпълнителният директор на „Юробанк“ Асен Ягодин. „Трябва обаче хотелиерът да има адекватно на риска самоучастие във финансирането“, подчерта той. Експозицията на „Юробанк“ към туристически проекти е около 200 млн. лв. Половината от тези кредити са раздадени на градски хотели , а другата половина – на хотели и обекти в планински и морски курорти.