Български производител на биометрични технологии е първата компания, одобрена по схемата за финансова подкрепа за излизане на Българската фондова борса. Ваучерът на стойност 50 хил. лв. бе връчен на изпълнителния директор на “Биодит” Юлиан Софрониев от шефа на агенцията за малки и средни предприятия Бойко Таков.

Компанията е и първият български стартъп изобщо, който излиза на фондовата борса, като в момента очаква одобрение на проспекта от Комисията за финансов надзор и възнамерява да направи първичното публично предлагане на акции през май. Инвестиционен посредник ще е “Карол” АД.

“В период от 9 месеца “Биодит” АД трябва да набере на борсата или чрез букбилдинг капитал от 500 000 лева. Тогава ще бъде изплатен и ваучерът”, обясни след връчването му Софрониев.

“Процедурата по одобрение на кандидатите е изключително бърза”, отбеляза изпълнителният директор на агенцията Бойко Таков. “Може би в рамките на две седмици се случиха нещата за първия бенефициент. Очаква се до края на програмата от ваучери да се възползват поне 30 български компании, които да привлекат над 15 000 000 лева”, каза той.