Нова измама залива интернет. Търговци предлагат "кутии с изненади" срещу сериозни суми, но вместо обещаните подаръци, в тях няма почти нищо. Така например вместо компютър и скъпи телефони, измамените получават евтини фалшиви стоки, разказа Нова телевизия.

Сигнали от потребители заливат форумите в интернет. През последната година в комисията за защита на потребителите са постъпила над 3 700 жалби за покупки онлайн. Може да поръчаш изненада като например компютър или лаптоп само за 65 лева, но вътре намираш едно зарядно за телефон и ваучер за 50% отстъпка от следващата кутия, разказва Дарина, която е потърпевша.

Според експертите става дума за измама. Търговецът се ангажира с висока стойност на покупката, а получавате нещо на символична цена, обясняват те.

Модата “Мистери бокс” тръгва от световни сайтове и стига до малки фейсбук групи у нас. Схемата работи на база психология. Римляните са го наричали “Покупка на шанс”. В кутиите обаче има евтини и фалшиви продукти. Търговците се оказват много мистериозни не дават адрес за обратна връзка и потребителите не могат да си потърсят правата.

Пратката минава през няколко града, така куриерите връщат поръчката към Дарина и тя плаща отново транспортни разходи. Малкият й син събрал парите, за да си купи тя нещо за рождения ден. А парите отишли на вятъра. Ако продавачът не бъде открит, можем да си потърсим парите чрез полицията и прокуратурата. Те обаче посочват, че потребителят трябва сам да проверява контактите на търговеца, преди да поръча.