Съвместна програма за отпускане на по-евтини кредити за млади фермери стартира Европейската комисия заедно с Европейската инвестиционна банка. Размерът на пакета ще е 1 млрд. евро.

Очаква се програмата да е подпомогната и от банките в страните членки, така че потенциалната сума да се увеличи до 2 млрд. евро.

Младите земеделски производители ще могат да се възползват от по-ниски лихвени проценти, петгодишен мораториум върху изплащанията и 15 години след това, за да изплатят целия заем. При по-трудни времена програма позволява по-голяма гъвкавост и предлага гратисни периоди от по няколко месеца.

Малко над една четвърт - 27%, от молбите за заеми, подавани от младите фермери в Европа, се отхвърлят. За сравнение само 9% от по-възрастните производители получават отказ. Затова ЕК се опасява, че става все по-трудно да се подновят поколенията в земеделието.

“Достъпът до финансиране е от решаващо значение и често е пречка за младите хора, които искат да се присъединят към професията”, казва комисарят по земеделието Фил Хоган. “С 11% от европейските земеделски производители под 40-годишна възраст подкрепата на младите земеделски производители в сектора е приоритет за Европейската комисия”, допълва той.

Според европейското законодателство за млади земеделски производители се считат тези, които са на възраст до 40 години. Данни на Евростат за 2016 г. сочат, че в тази категория влизат 11% от общо 10,3 млн. фермери в Европа. Най-малко са те в Кипър, Португалия и Великобритания.