Средно разликата в методиките е 3 лв.

За хората с високи заплати през 90-те години старата формула е по-изгодна

На хората с минимална заплата и тези на осигурителния таван ще им е все едно

От 7 май НОИ автоматично ще пресмята кой коефициент ще дава по-висока пенсия

Само полицаи, военни, учители и инвалиди ще вземат по-високи пенсии, ако се откажат да се пенсионират по стария ред с 3 “златни години” стаж отпреди 1997 г. и при изчисляване на индивидуалния коефициент се взема осигурителният им доход само след 2000 г.

За категорийните работници като миньорите обаче, както и за хората, които са взимали заплати над средната преди 2000 г., ще е по-изгодно да се пенсионират по старата формула и да ползват за изчисление на пенсията си трите “златни години” преди 1997 г. Това са годините, в които доходите на кандидата за пенсия са били най-високи спрямо средните възнаграждения за страната.

Няма да има разлика при изчисляването на пенсията по новата и старата методика при тези, които са се осигурявали на максималния или пък на минималния осигурителен доход.

Това стана ясно от данните, представени от Драгомир Драганов, директор на дирекция “Анализи, прогнози и планиране” в НОИ. Пет месеца след като първоначално 3-те “златни” бяха премахнати от януари т.г., осигурителният институт най-сетне излезе с изчисления. Междувременно от този месец влезе в сила спешната поправка на Кодекса за социално осигуряване, която дава право в следващите 4 години новите пенсионери да избират - дали да ползват формулата само със стажа след 2000 г., или да доказват и годините отпреди 1997-а.

Учителите ще са най-облагодетелствани от новата формула, показват изчисленията на актюерите на Националния осигурителен институт.

При 87,1% от

преподавателите

ползването само

на стаж след

2000 г. ще дава

по-висока пенсия

Причината е, че през последните години заплатите им растат. Едва при 12,9% от тях ще е по-изгоден старият вариант с посочването на осигурителен доход отпреди 1997 г., въз основа на който да им се сметнат парите.

За хората в сектор “Сигурност” новата формула ще дава по-висока пенсия при 71,4% от оттеглящите се от работа. Старата ще е по-изгодна за 21,1%, а при 7,4 на сто няма да има разлика.

Хората с пенсия за инвалидност също може да се възползват от новите правила, защото при 66,5% тя ще дава по-висока сума.

Старите правила ще са най-благоприятни за категорийните работници (тези, които подават документи за пенсия по осигурителен стаж и възраст по чл. 68, чл.68 а, чл. 69). Такива са миньори, работници в тежката промишленост, енергетиката и пр.

За всеки трети миньор ще е по-изгодно да се пенсионира с осигурителния доход след 2000 г.

Според изчисленията на експертите на НОИ

очакваният

среден размер

на пенсията за

2019 г. при

старата

методика е 402

лв., а по новата

- 399 лв.

Това е разлика от едва 3 лева, коментира Драганов. И обясни, че възможността за избор между двете формули ще даде среден размер от 420 лв. на отпуснатите през 2019-а пенсии.

Заради двойното смятане през тази година към бюджета на НОИ ще са необходими допълнителни 13,7 млн. лв., а в края на 2022 г. ще са нужни допълнителни 14,1 млн. лв.

От 7 май НОИ автоматично ще изчислява по-благоприятната пенсия за бъдещите пенсионери до 1 януари 2023 г. Вече е готово новото заявление за пенсиониране, където трябва да се отбележи изборът за старата формула. То е и по-лесно за попълване, обясни Любомира Язаджиева, директор на дирекция “Пенсии” на НОИ.

При подаването на документи за пенсиониране трябва да се предоставят

доказателства

за 3-те т.нар.

златни години

стаж отпреди

1997 г. - редовна

трудова книжка

или валидни

удостоверения

за пенсиониране

Така НОИ автоматично ще изчислява пенсията в двата варианта - и по старата, и по новата формула. Ще се дава по-високата.

Ако хората забравят да отбележат, че искат пенсията им да се преизчислява по старата формула, но предоставят документи за “златните години”, експертите ще смятат и двете.

Ако им липсват документи за трудов стаж, експертите ще проверят и в архивите на НОИ.

Служителите от НОИ ще помагат при попълването на заявленията за двойната формула.
Служителите от НОИ ще помагат при попълването на заявленията за двойната формула.
От 4 май влизат в сила промените в Кодекса за социално осигуряване, но реално хората ще могат да подават заявления в първия работен ден - 7 май, обясни управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Хората, които вече са подали заявление след 31 декември 2018 г., ще имат 6 месеца, за да поискат преизчисляване на пенсията. От началото на годината заявления са подали над 21 хил. души, а пенсии вече са отпуснати на 4 хил.

За желаещите да се пенсионират по новата методика няма да е нужно да правят отметки и да носят документи, защото годините стаж след 2000-ата ги има в регистрите на НОИ. Гражданинът директно ще получи пенсия, определена по новата методика.

Мобилните екипи ще помагат с документите, отварят приемните от 7 май

Мобилните групи с експерти ще помагат още от следващата седмица на бъдещите пенсионери да изберат кой коефициент ще носи по-голяма пенсия.

Това съобщи шефът на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

От 7 май във всяко териториално поделение на НОИ ще има специалисти, които да консултират пенсионерите. В градовете, където няма териториално поделение, пък ще се направят мобилни приемни и по график ще се дава необходимата информация.

Освен това

от днес хората

ще могат да си

изчисляват и

сами прогнозния

размер

чрез новия комбиниран калкулатор на НОИ.

От териториалното поделение на осигурителния институт в Хасково вече са готови с графиците.

Служителите обясниха, че за повечето хора ще бъде по-благоприятна старата формула. Причината е, че много от тях са работили и са получавали по-високи доходи преди 1997 г.

Един от проблемите пред хората се оказа

доказването на

стаж, когато

са работили в

бившите ТКЗС

На гишето в службата вчера бе и Геновева Янинска. Тя е подала документи още на 5 март, но след консултация с експерти е преценила, че новата формула ще бъде по-благоприятна за нея. Причината е, че заплатата ѝ след 2000 г. е по-висока, обясни жената.

Пресметнала е,

че новите

правила ще

вдигнат пенсията

ѝ със 100 лв. и

тя ще мине 500 лева. Жената е предпочела и да се пенсионира година по-рано, защото има необходимия натрупан трудов стаж като служител в БДЖ. Тя обаче ще получава пожизнено с по 0,4% по-ниска пенсия за всеки недостигащ месец до пенсионната възраст.

“Чакам консултация с експерт, за да пресметнем по коя формула ще получа по-висока пенсия”, обясни Атанаска Кръстева. И каза, че досега не се е опитвала сама да пресметне прогнозно колко ще взема. Като чух за промените, бях притеснена дали и аз няма да съм от ощетените от новата формула, но вече съм спокойна”, каза още жената.