Оценените щети от въвеждането на 100-процентови мита за сръбски стоки в Косово на годишна база възлиза на 500 милиона евро, но много по-голяма е щетата за Сърбия от блокадата на политическия диалог с Прищина, заяви днес сръбският министър на търговията Расим Ляич за телевизия Пинк.

Министърът каза, че въпросът за митата е станал не само парадигма на отношенията между Сърбия и Косово, но представлява и сериозна вътрешна тема в самото Косово, използвана от партиите за събиране на политически точки преди изборите през 2020 г., предава БТА.

За премиера Рамуш Харадинай митата са начин за вдигане на политическия рейтинг, а по-рано президентът Хашим Тачи заяви, че негови министри са предложили тази мярка, припомни Ляич.

Според министъра САЩ и ЕС трябва да окажат натиск за отмяна на митата.

"Ясно е, че ЕС и САЩ вложиха много в концепцията за независимост на Косово и сега се намират пред дилемата между подкрепата за Косово и ситуацията, за която сами казват, че не отговаря на обичайната политическа практика за свободно движение на хора, стоки и капитали", коментира Ляич.