Близо 30% от милиардерите в света през 2018 г. живеят в 15 града, според доклад на The Wealth-X.

Данните отчитат, че динамиката в страните и градове оказва влияние върху натрупването на богатство. Силните технологически сектори са отговорни за забогатяването в някои градове като Сан Франциско или Ханджоу и Шенжен в Китай. Голяма част от милиардерите през миналата година се преселва в източната част на Азия. Въпреки това милиардерите в много от тези градове са били засегнати от негативните изменения на фондовите борси, според доклада.

15. Токио - 29 милиардери

От цялата страната в столицата на Япония живеят най-много милиардери. През 2018 г. Токио напуска само един от тях. Но все пак четири от всеки пети милиардер в Япония населяват града, като това са 81% от богаташите в страната.

14. Хангжу - 31 милиардери

Китайският град бе повлиян от негативните изменения на фондовите борси и въпреки това там живеят 31 милиардери. Само един се е изнесъл от Хангжу през миналата година. Ръстът в индустрията с иновации и технологии е увеличил населението на града с 25% през последните 5 години. В момента там има 26 технологични компании, чиято стойност надскача 1 милиард долара.

13. Истанбул - 32-ма милиардери

Най-големият град в Турция отбелязва спад от гледна точка на милиардерите в него заради обезценяването на валутата им спрямо долара и цените на акциите. Четирима от богаташите са напуснали Истанбул през 2018 г. Най-скъпите му райони са Бешикташ и Сариер. Луксозният живот в града включва нощни излизания, последвани от партита в хотелски мезонети.

12. Сао Пауло - 33-ма милиардери

Бразилският град е единственият, който не е изгубил нито привлякъл нов богаташ през миналата година. Някои от най-богатите в Сао Пауло домове по едни от най-впечатляващите плажове в Сантос. Същите се хранят и в част от най-скъпите ресторанти в Сао Пауло.

11. Шенжен - 37 милиардери

Шенжен се превърна в технологичен център в Китай, допринасяйки за увеличаване на богатството на някои от жителите си. Двама милиардери са го напуснали все пак, но градът все още остава един от петте в света с най-скъпи жилища. 

10. и 9. Мумбай и Дубай - по 38 милиардери

Десето и девето място си делят Мумбай и Дубай. И на двете места живеят по 38 милиардери. Мумбай е градът на дисбаланса. В него има както много богати хора, така и половината от населението му живее по гетата. Разделението между двете прослойки на обществото се засилва още повече от показността на богаташите. През 2018 г. градът е загубил само един от милиардерите си.

Дубай разполага със стабилна петролна индустрия, която спомага за забогатяване. Една от най-скъпите части на града е "Дубай Марина". През миналата година двама милиардери са напуснали града.

8. и 7. - Лос Анджелис и Сингапур - по 39 милиардери

Милиардерите в Лос Анджелис се възползваха от силните пазари на недвижими имущества и акции, но трупат богатства и в други индустрии - от технологии до забавление. Много от тях са предприемачи. Двама милиардери са напуснали града през 2018 г.

Сингапур е изгубил доста от богаташите си заради драстичния спад на акциите. Петима от тях са напуснали града през миналата година. Останалите влагат милиони за къщи в уединените квартали Orchard Road и Holland Village.

6. Пекин - 55 милиардери

Китайската столица също пострада от поевтиняването на акциите. Въпреки това през 2018 г. само двама милиардери са го напуснали. Пазарът на недвижими имоти по-скоро предлага къщи в китайски стил, отколкото повлияни от западните тенденциии, за да задоволят вкуса на богаташите.

5. Лондон - 65 милиардери 

Някои от богаташите на британската столица живеят на най-скъпата улица в цяла  Великобритания, позната като "булеварда на милиардерите". На нея жилищата средно струват по около 53 милиона долара, а могат да стигнат и до 260 милиона. През 2018 г. Лондон е привлякъл още трима милиардери.

4. Москва - 70 милиардери

Богаташите там се възползваха от ръста на инвестициите в икономиката и цените на петрола. Москва е основното място за най-богатия руски милиардер - Леонид Михелсън, главен изпълнителен директор на газовия гигант "Новатек", чието състояние се оценява на около 24 милиарда долара. Още един милиардер е заживял в града през последната година.

3. Сан Франциско - 75 милиардери

Сан Франциско има повече милиардери на глава на населението от всеки друг град. Той е привлекателна локация за богаташите заради развитието си в технологичния сектор. През 2018 г. там се е преселил още един от милиардерите в света.

2. Хонконг - 87 милиардери

Китайският град е изгубил най-много от милиардерите си през миналата година - шестима, заради спада в цените на азиатските акции. Милиардерите на Хонгконг живеят в имения в уединени квартали като "Пийк", залагат големи суми на конни надбягвания и вечерят в някой от 82-та ресторанта в града със звезда "Мишелин".

1. Ню Йорк - 105 милиардери

Това е градът с най-много милиардеи в целия цвят. През 2018 г. към тях са се присъединили още двама.